Superfoods – vad är det egentligen?

superfoods

 

Superfoods har blivit en populär term den senaste tiden och syftar ofta på trendiga råvaror som ska vara fullspäckade med näring och innehålla superegenskaper som motverkar sjukdomar och förlänger våra liv. Men vad är egentligen en superfood?

Först och främst är det en marknadsföringsterm som används flitigt för att få oss att köpa en viss typ av råvara. Det går ofta i vågor, ena dagen är det quinoa och nästa dag är det gojibär. Tidningarna älskar att lista sina top 10 superfoods och alla listar de olika råvaror.

Det är egentligen en ganska missvisande term för det finns ingen enskild råvara som kan ge dig så stora hälsofördelar (även om du äter den varje dag) utan det handlar om hur din kost ser ut som helhet. Den västerländska dieten är egentligen ganska ensidig om man tänker efter och består oftatst av två ingredienser: vete (bröd, pasta, paj, pizza, flingor) och mjölkprodukter (yoghurt, mjölk, grädde, ost, smör). Så även om man tar en sked gojibär i sin skål med yoghurt och flingor till frukost innebär inte det att man får i sig mängder med näring. Att stoppa in en superfood som t.ex. chiafrön i sin vanliga västerländska diet löser inte något problem och ger inga långsiktiga hälsofördelar. Man måste börja från grunden och se över sin kost. Äter jag verkligen en varierad kost med de råvaror som är i säsong för tillfället? Först då kan man förbättra sitt näringsintag. Den västerländska dieten har alltså blivit så näringsfattig att termen superfoods har skapats och marknadsförts som lösningen på alla kostrelaterade problem.

Vad är superfoods för oss? Egentligen ser vi all ekologisk mat från naturen som superfoods för oavsett om det är blåbär, nötter eller spenat så är de fullproppade med näring och sammansatta av sådant som vår kropp vet hur den ska hantera vilket ger oss mängder med hälsofördelar i det långa loppet. Den absolut bästa typen av superfoods är sådant som du odlar själv och äter färskt, för ju längre det dröjer mellan att råvarorna skördats och att de äts, desto mer av näringsämnena förlorar de. Tänk också på att så fort råvarorna sprayas med kemikalier eller får färgämnen, konserveringsämnen och andra onaturliga ämnen tillsatta så förlorar de sina superfoods-egenskaper för då vet inte kroppen hur den ska hantera dessa ämnen.  Därför ser vi endast ekologiska  och rena råvaror som superfoods. Tyvärr är frukt, bär och grönsaker normalt sett väldigt hårt besprutade och därför ett måste att köpa ekologiskt.

Här är några grupper av superfoods som vi särskilt rekommenderar som komplement till en varierad och näringsrik kost:

Gröna bladgrönsaker (spenat, grönkål, ruccola m.m.)

Rötter (ingefära, ginseng, gurkmeja, galangarot m.m.)

Färska hela kryddor (vitlök, kanel, chili m.m.)

Nötter och frön

Groddar och skott

Svamp

Antika örter och bär (quinoa, gojibär, chiafrön, acaiabär m.m.)

Trackbacks & Pings

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.