Tar du bättre hand om din bil än din hälsa?

hälsaMånga tar bättre hand om sin bil än sin hälsa-  betalar för inköpet, fyller på med rätt bränsle, gör regelbundna kontroller, ser efter skicket och en bil kan ersättas eller uppgraderas när som. Om vi då jämför vår kropp med en bil så får vi kroppen gratis när vi föds, bränslet (näringen) vi behöver kommer från naturen, hälsokontroller kan göras regelbundet och vi har bara en kropp som varken går ersätta eller uppgradera. Trots detta tar många av oss bättre hand om sin bil än sin kropp!

Eftersom kroppen är gratis tar vi den ibland för givet, vi matar den med låg kvalitetsmat och rör inte på den, precis som en bil då skulle börja gå sönder sakta men säkert, likaså gör kroppen. Den blir trött och ineffektiv – knän börjar att värka och nacken blir stel. Den årliga förkylningen kommer allt oftare och varar längre och förr eller senare utvecklas ytterligare sjukdomar.

Det är otroligt och skrämmande att många tror att en återkommande förkylning varje vinter, huvudvärk lite då och då, morgonvärk i muskler och leder, magproblem, mensvärk och liknande är något som man får lära sig att leva med, att det är ”normalt”. Det är inte normalt, det är vanligt och skillnaden mellan dessa är stor! Fundera på hur ofta du har besvär av olika former och hur länge du haft dem.

Kroppen är som en extremt intelligent maskin och om den är matad med rätt bränsle, blir använd i rörelse (use it or lose it) kan då prestera på optimal nivå och ta oss dit vi vill. Tyvärr har många tappat kontakt med hur man tar hand om en kropp och tråkigt nog vet många inte längre hur det känns att må riktigt bra och vara full med energi (utan toppar från kaffe och socker).

Vi är uppväxta att tro att man ska vänta tills något är fel med ens hälsa och då gå till en läkare som då förväntas fixa problemet (ofta ses lösningen på problemet i form av piller). Ofta har vi dock inte ens tid att gå till läkare utan vi förlitar oss istället på huvudvärkstabletter, förkylningsmedicin och liknande för att ta oss igenom dagen. Tänk bara om vi skulle göra likadant med vår bil.

Genom att tänka på det sättet ”vrider vi upp musiken” i kroppen på samma sätt vi skulle göra i en bil om motorn började låta illa, alltså vi ignorerar bara varningssignalerna, men det innebär inte att problemet försvinner. Symptomen finns i vår kropp av en anledning, det är en obalans i kroppen och det är vår uppgift att lyssna. Ju längre vi ignorerar värk, smärta, konstanta förkylningar desto mer högljudda och allvarligare kommer de bli. Tyvärr försvinner de inte av att vi blundar för dem.

Det är lättare att förebygga en kropp från att bli sjuk och trött än det är att läka den från sjukdom. Även om kroppen är otroligt anpassningsbar och tålig så når även den en gräns och när slutgränsen är nådd  är det kämpigt att komma tillbaka till hälsa. Varför vänta tills gränsen är nådd?

Det är möjligt att gå igenom vintern utan att bli förkyld eller få influensan, att inte ha huvudvärk regelbundet, att vakna upp utan ledvärk. Det är möjligt att vakna upp full med en energi efter en hel natts härlig sömn, redo för det dagen har att erbjuda. Men för att detta ska inträffa innebär det att du måste ta hand om din kropp och hälsa som om du hade betalat pengar för den. Behandla den (dig själv) med respekt, ät mat från naturen och använd kroppen fysiskt regelbundet.

Feber är inget att vara rädd över utan ett bra tecken att kroppens immunförsvar fungerar då det är kroppens sätt att försvara sig mot attack och första respons att slåss mot infektioner, aktivera vita blodkroppar, skydda kroppen och hjälpa dig att tillfriskna snabbare. Tacka kroppen för dess intelligens istället för att göra den en otjänst och försvåra läkningsprocessen genom att ta till febernedsättande läkemedel. Ju mer sällan den kommer och ju snabbare den går över, desto bättre fungerar ditt immunförsvar och detsamma gäller förkylningar!

Ge din kropp en utmaning nästa gång du känner av en förkylning/feber, istället för att vända dig till symptomdämpande medel som tabletter, ge kroppen och immunförsvaret en ärlig chans att slåss  mot viruset/bakterien. Drick mycket vatten, vila, ät soppa (gärna av hemlagad buljong), frukt och grönsaker, fisk, sallad och gärna en drink av citron, vitlök, ingefära, gurkmeja, cayenne peppar och honung. Gör detta i två dagar och se vad kroppen kan göra på egen hand och hur immunförsvaret vinner över de främmande bakterierna. Istället för att förkylningen håller sig kvar i veckor går den nu snabbt över på ett par dagar. Sluta dock inte med den riktiga maten och prioriteringen av hälsa efter detta utan fortsätt!

Om du har frågor eller känner med dig att detta stämmer in på dig och du vill att det ska ske en förändring, men behöver lite stöd på vägen – tveka inte att kontakta oss. Syftet med Hälsotugg är att sprida mer hälsa och att alla förtjänar att må bra, men grovjobbet måste göras själv för det finns inga genvägar. I slutändan är det upp till dig, men vi finns här på vägen!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.