Tips för att handla ekologiskt billigare!

ekologisktEtt av de största bekymren med att välja ekologisk mat är för många kostnaden. Ekologiskt är dyrare för att du betalar för mer än själva råvaran. När vi köper ekologiskt betalar vi den riktiga kostnaden för att producera naturlig mat på ekologiskt vis vilket kostar mer för bonden att upprätthålla den höga standarden (optimalt för miljön, djuren och vår hälsa). Att äta ekologiska ska ses som en långsiktig investering i din hälsa!

Tips för att handla ekologiskt billigare:

1. Handla enligt säsong

När frukt och grönsaker är i säsong så finns det mer tillgång och priset därmed lägre. Att försöka äta enligt säsong leder även till mer variation av råvaror.

2. Handla lokalt

Handla direkt från bonden, gårdsbutik eller lokala marknader, för att stödja dem, för att råvarorna är färskare och nyttigare,  för att inga mellanhänder behövs och för att det då kan vara billigare. Om du inte kan handla allt ekologiskt, följ dessa riktlinjer.

3. Håll utkik efter specialerbjudanden

Ekologiska varor ökar i butikerna och ju mer de efterfrågas, desto mer kommer de att finnas och ju lägre kommer priserna att bli. Det går även kika online för specialpriser. De större butikerna kör ofta specialkampanjer på ekovaror.

4. Köp i bulk

Att handla små påsar av nötter, kryddor och annat blir dyrare än att köpa större mängd i bulk. Visst blir det en större kostnad vid inhandling men gram-/kilopriset blir lägre. Är mängden för stor kan du alltid dela med familj eller vänner.

5. Frys in och handla frysvaror

Frysta varor är billigare än färska och kan därmed vara ett bra alternativ om man vill köpa ekologiskt men tycker att de färska alternativet är för dyrt (tex bär, spenat). Likaså när du har mat, frukt eller grönsaker kvar från tidigare måltid, frys in dem istället för att slänga!

6. Laga maten själv

Gör så mycket som möjligt från grunden istället för att äta ute eller köpa färdiga dyrare alternative, vare sig det gäller måltider, snacks, såser, bröd, kakor. Nuförtiden behöver du inte ens ha en kokbok hemma, allt finns att googla! Visst tar det längre tid men även detta är en långsiktig investering i dig och din familjs hälsa.

7. Ät Nos till Svans

Köp större delar av ett djur istället för endast fileér från muskelkött! Försök att ta vara på hela djuret så mycket som möjligt, så köp (eller fråga efter) inälvsmat, organkött och ben. Blir det för mycket att köpa själv, dela en låda kött med någon! (Här hittar du recept på leverpastej och buljong.)

8. Odla eget

Odla egna örter, grönsaker och kryddor. Det finns många alternativ även för den som bor i lägenhet!

Lycka till och har ni frågor eller tips mottages de gärna!=)

/Kristin

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.