Tips för ett hormonvänligt hem

hormonvänligt hemVad menas med ett hormonvänligt hem? Ett kemikaliefritt hem är ett hormonvänligt hem, men vad innebär det egentligen? Kemikalier skapar obalans i våra kroppar och framförallt hormonsystem. De finns överallt nuförtiden så det bästa tipset är att börja med ett område för att sedan steg för steg byta ut produkter fyllda av kemikalier för naturliga alternativ. Kylskåpet är ett vanligt område att börja med, byta ut de färdiga produkterna mot färska och mer ekologiskt, även skafferier med plast- och konservburkar, skönhetsprodukter som krämer, schampo, parfym, smink och städprodukter. Även möbler, madrasser, kläder och annan inredning avger toxiska ämnen. Luften och vattnet går även att förbättra och göra mer hormonvänliga genom att ha fönster öppna, använda doftspridare, saltlampor och filter för att rena vattnet. Det finns massor att förbättra och självklart måste man låta det ta tid och göra en sak i taget utan att bli överväldigad. Ju mer information och kunskap vi har, desto bättre val för vår hälsa och planet kan vi göra! Här kommer några tips:

Förvaring av mat

Det finns alternativ till plastfolie och plastpåsar! Förvara mat i glas och metallburkar eller tallrikar med skålar som lock. Vill du fortsätta använda plastfolie kan du först lägga hushållspapper över maten och sedan plastfolie, detta förhindrar att plasten har kontakt med maten vilket gör att kemikalierna från plasten (som har en stark påverkan på våra hormoner och framförallt östrogener) inte når maten.

Doft och färglöst toapapper

Rengöringsprodukter innehåller kemikalier som har en negativ inverkan på våra hormoner. Något så oskyldigt som doftspray på toaletten gör att vi andas in toxiner och ofta bakteriedödande partiklar. Något annat som man ofta inte tänker på är toalettpapper, det finns de med dofter och de med färgade mönster. Dessa kommer i kontakt med ett av våra känsligaste områden vilket är oroväckande av långvarigt använde och den mest ”oskyldiga” bieffekten är irritation av huden. Vad gäller lukter efter toabesök så ska inte doftspray och doftande papper behövas! Om din avföring är som den ska, är lukten väldigt diskret och papper behövs knappt läs mer i tidigare inlägg Har du koll på din avföring?

Även soppåsar och våtservetter kan ofta innehålla dofter eller antibakteriella ämnen. I en artikel nyligen visade det sig att 1 av 3 Australiensare rapporterar hälsoproblem från doftprodukter som luftrenare, rengöringsprodukter, skönhetsprodukter och problem som upplevs är allt från migrän till astma (läs mer här).

Inomhusväxter och doftspridare

Inomhusväxter är ett enkelt knep som hjälper till att öka syrekvaliteten och håller luften ren utan att de kräver mycket jobb. Doftspridare med härliga eteriska oljor luktar inte bara fantastiskt utan renar också luften. (Läs om mina favoritoljor Pepparmynta och Lavendel).

Köp lös frukt och grönt

Tyvärr är mycket av frukt och grönt är förpackat i plast och detta gäller även ekologiska råvaror. Denna plast avger toxiska ämnen som har en stark negativ inverkan på våra hormoner. Försök välja plastfria råvaror så mycket som möjligt och om du köper dem, ta ur dem ur plasten så fort du kommer hem och tvätta i äppelcidervinäger och vatten.

Skippa mikron

Vi har inte ägt en mikro på flera år och det är inget vi längre saknar, i början var det självklart en omställning som innebar att vi inte fick varm mat omedelbart. Det går fint att värma maten på plattan, men om du använder mikro, se till att absolut inte värma i plast!

Laga mat i keramik eller gjutjärn

Skippa teflon! Visst det är en stekpanna som är väldigt lätt att använda och som knappt väger något, men det är plast som avger giftiga ämnen som våra hormoner inte gillar. När teflonpannan hettas upp avges giftiga partiklar och gaser som potentiellt är cancerframkallande samt bisfenol A som är kraftigt hormonstörande. Ännu en nackdel är att endast plastredskap kan användas i dessa stekpannor.

Vädra

Frisk luft i rörelse är suveränt för vår hälsa och något som vi ofta går miste om! Ha öppet så ofta som möjligt eller vädra när temperaturen är kall.

Detta är bara några få tips för att hålla dina hormoner glada i hemmet, det finns mååånga fler! Läs mer här om hormoner i balans. Det viktigaste är att vi börjar någonstans, så välj de tips som fungerar för dig och börja med dem. Lycka till=)

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.