Tips i förkylningstider – Nässköljning

NässköljningNässköljning – vad är det egentligen och hur går det till? Denna roligt utformade ‪nässköljare kom till användning idag då jag känner en lätt ‪förkylning. Jag kommer inte ihåg sist jag var förkyld så det kanske är på tiden?:)

Nässköljning är en tusenårig tradition inom ‪ayurveda som renar näsa och bihålor. Under min utbildning till ‪‎yogalärare lärde vi oss olika metoder som dessa då de ingår (ursprungligen) i en yogis livsstil. Neti, som nässköljning kallas på sanskrit stimulerar slemhinnorna så bakterier och smuts lättare kan transporteras ut. I torr inomhusmiljö kan slemhinnorna lätt torka ut så att flimmerhårens funktion försämras. Neti åtgärdar detta genom att återställa slemhinnornas naturliga fuktighet. Det dämpar även svullna slemhinnor och motverkar därför täppt näsa. Det är alltså ett ‪‎naturligt och effektivt alternativ till ‪‎nässpray utan bieffekter!

Så här går det till:
Koka upp 1/2 liter kranvatten, blanda i 1 tsk salt (naturligt berg- eller havssalt, ej bordssalt!). Blanda tills saltet löses upp och låt svalna till kroppstemperatur.

Nässköljningen:

1. Snyt dig så du tömmer det som finns i näsan innan du börjar.
2. Sätt pipen in i den mest öppna näsborren – från sidan, inte framifrån
3. Andas genom munnen! Det går inte att andas genom näsan samtidigt som vattnet skall rinna igenom.
4. Vrid huvudet åt sidan och håll in hakan. Vannet rinner nu in i den ena näsborren och ut genom den andra. Andas genom munnen.
5. När ca hälften av vattnet har gått igenom, ta bort nässköljaren. Lite vatten kommer nu att rinna ut ur näsan, töm resten genom att stänga ena näsborren och blåsa försiktigt genom den andra. Därefter stänger du den andra och blåser försiktigt.
6. Resten av vattnet häller du igenom den andra näsborren.
7. Efteråt är det viktigt att se till att allt vatten kommer ut, så luta dig framåt och blås försiktigt ut genom näsborrarna tills allt vatten runnit ut.

4 Responses to “Tips i förkylningstider – Nässköljning

 • Tack för tipset! Hög tid att testa och se om jag, en gån för alla, kan bli kvitt nästäppa och beroende av sprayer.

  • Varsågod! Det är ett riktigt bra sätt att rensa näsa och bihålor men för kronisk täppa handlar det nog dock mer om inflammation, nässköljare kan definitivt hjälpa och minska täppnaden men det krävs förmodligen även andra åtgärder.

   Hälsningar Kristin

   • Har du nån aning om vad det kan röra sig om??

    • Det kan bero på många olika anledningar och är inget jag kan uttala mig om utan att veta dina symtom, livsstil och vanor etc.. Vill du att vi går igenom din hälsosituation och titta mer på det så får du gärna boka in ett gratis första hälsocoachsamtal=)

     Hälsningar Kristin

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.