Tips för att hålla hälsan på topp på resande fot

tips
Under sommaren är det ofta full fart på alla plan och det är mycket man vill hitta på och som ska hinnas med, ibland går de goda vanorna bort mitt i allt. Likaså har man ofta en bra rutin hemma men när man är på resande fot kan det vara en utmaning. Allt som krävs är lite framförhållning och planering. ”Om du misslyckas att planera, planerar du att misslyckas”.

Tips för att hålla hälsan på topp på resande fot:

-För kortare resor/utflykter går det smidigt att ta med egen mat, så behöver man inte oroa sig över att McDonalds är det enda som kommer att finnas längs vägen. Flyger man så behöver det inte automatiskt innebära att man måste äta maten som serveras, det går utmärkt att ta med sig eget. Är det ett kortare flyg går det även utmärkt att skippa måltiden och ”fasta” några timmar. Likaså är det viktigt att röra på sig under långa tider av stillasittande, spänn muskler och varför inte göra några benböj över flygplansstolen?

-Har man en bestämd destination kan det vara en bra idé att googla innan avfärd, vad det finns för matsällen och möjligheter till att hitta färska råvaror.

– Om du ska vara borta ett tag och vill ”optimera” din kost är ett alternativ att ta med sig probiotika för att hålla magens goda bakterier på topp och ett grönt pulver (torkade och pulveriserade grönsaker av tex chlorella, alger, vetegräs). Blanda pulvret i vatten och direkt har du en näringsrik och renande dryck.

– Vet du med dig att du ska bo på ett hotell mitt i ingenstans där du helst inte äter maten så ta med dig egen om det finns kylskåp där den kan förvaras.

– På restaurang: var inte rädd för att fråga om de kan byta eller ändra något ur menyn, det är din kropp och du vet vad du mår bra av och oftast är det inga som helst problem. Är du nyfiken på ingredienser eller innehåll fråga vad rätten är gjord av och ifall de använder tillsatser. Om det känns olustigt, säg bara att du är allergisk eller känslig mot ett viss ämne så brukar det kännas lättare. Det jag främst brukar hålla utkik för är ämnen/produkter som kroppen inte kan ta hand om utan som istället lagras i/eller skadar våra celler, tex friterat då det görs i billiga farliga oljor (typ transfett), dressingar gjorda på samma billiga oljor, gluten och smakförstärkare som natriumglutamat (MSG). Hittar du ingen god huvudrätt kan du alltid beställa två förrätter, det finns inga rätt och fel! Stressa inte över det hela, man kan bara göra det bästa av situationen och det viktigaste av allt är att njuta av semestern! Njut av semestern på ett sätt som får dig att må bra även efter semestern.

– Träningsrutinen kommer ofta av sig och sommaren är en perfekt tid för att vara aktiv utomhus, packa ned jogginskor och upptäck ditt resmål till fots promenerandes eller joggandes. Vill du ha mer struktur på träningen finns det bra appar att ladda ned med färdiga program, min favorit är ”You Are Your Own Gym” och den kan du använda vart du än är. Likaså är Yogobe suverän för yogapass.
tips

Det viktigaste och bästa tipset är att koppla av och njuta av ledigheten och vara närvarande i det du gör. Ledigheten ska förhoppningsvis innebära uppladdning av batterierna och minimalt med stress och måsten. Lyssna på kroppen mer än knoppen!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.