Vad är eteriska oljor och vad gör dem bra?

Eteriska oljorEteriska oljor är naturligt förekommande plantextrakter (funna i blommor, träd, plantor, rötter, buskar och frön) och är packade med medicinska egenskaper, de är naturens apotek! I sin rena form är de otroligt starka och kraftfulla och med styrka och kraft kommer alltid ansvar, de kan inte användas hur som helst.

De kommer i högkoncentrerad form, det krävs ca 450 gram pepparmynta blad för att tillverka en liten flaska av eteriska oljan pepparmynta. En droppe av oljan har styrkan av 26-28 koppar pepparmynta te! Det blir tydligare och lättare att förstå deras kraft och styrka när man inser hur mycket av plantan som behövs för att utvinna oljan. Flaskorna man köper med olja är små och små mängder räcker länge och väl!

Eteriska oljor har använts i tusentals år av äldre kulturer och är absolut ingen ny uppfinning. Under 1600-1700 talet använde sig läkare av oljorna och likaså Hippokrates förespråkade dem. Sedan under 1800-talet började läkare istället förespråka läkemedel framför naturens mediciner i form av eteriska oljor. (http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/09/04/essential-oils-aromatherapy.aspx) .

Genom att förebygga hälsa, inte bara den fysiska utan även den mentala, genom att påverka biokemin i hjärnan, samt vårt känslomässiga och spirituella välmående erbjuder oljorna oss en helhetsboost för hälsan. Underbart!! Vi vet alla vilken omedelbar påverkan dofter har på vårt luktsinne och som med musik, påverkas vår sinnestämning undermedvetet omedelbart.

De två huvudsakliga sätten att använda oljorna på är genom inandning eller hudkontakt:
– Inandning innebär att man andas in oljan via en oljedoftare eller direkt från flaskan (mina oljedoftare fräschar upp luften här hemma samtidigt som vi får en härlig boost).
– Hudkontakt innebär att man antingen blandar ut den etersika oljan med en basolja som mandelolja eller kokosolja och sedan applicera på kroppen (3-5 droppar av eterisk olja till 1 tesked basolja). Det andra alternativet är att lägga en droppe direkt på huden (gärna på specifika punkter för störst påverkan), i och med oljornas styrka så kan man gärna spä ut dem med en basolja + att då håller de längre. Läs mer om tips och användningssäkerhet här.

Oljorna kan även användas i bad, i rengöringsprodukter, i bakning eller varför inte på kudden (underbara lavendel som avslappnar så vi sover gott, en favorit!)
Det finns mängder av oljor och unika som de alla är har de unika egenskaper, de flesta har antibakteriella, antimikrobiella, antivirella, anti-inflammatoriska och antiseptiska egenskaper. Det låter nästan för bra för att vara sant, eller? Är du nyfiken på att läsa mer om oljornas egenskaper som antibiotika finns en studie här som säger :

Majority of the oils showed antibacterial activity against the tested strains. However Cinnamon, clove and lime oils were found to be inhibiting both gram-positive and gram-negative bacteria. Cinnamon oil can be a good source of antibacterial agents. “ Någon som kanske blir sugen på att testa kanelolja som antibiotika?

När man väljer olja är det viktigt att titta på kvalitet och oljornas renlighet, kvalitetsregulationer när det gäller (hud)produkter existerar knappt (tänk på alla parfymer och produkter som innehåller mängder av kemikalier och gifter som anses vara helt okej för både barn och vuxna). Därmed är det viktigt att veta varifrån oljorna kommer och hur de framtagits. Läs gärna på om märket innan du handlar.

Jag har testat olika märken och de de oljor jag använder nu från Young Living är 100% rena av hög terapeutisk kraft, men de är ej ekologiskt certifierade. Anledningen till det är att delar av oljorna importeras från olika länder och vissa av dem har ännu inga normer för ekologisk certifiering. Detta innebär inte att kvaliteten är lägre, Young Living har strikta normer för produkterna de använder och kemiska gödningsmedel, insektsmedel, tungmetaller, gifter eller liknande accepteras inte i odlingar och framtagningsprocesser. Läs mer om processen här .

Härnäst vill jag inkludera fler oljor i hemmet genom att blanda egna rengöringar och hudprodukter, då det är en djungel av produkterna ute på marknaden och väldigt få utan starka kemikalier. Det jag ska testa först blir ett rengöringsspray till yogamattan med 10 droppar vardera av tangerin och grapefruktolja blandat med vatten!

Är du sugen på att testa eteriska oljor som ett verktyg för att boosta din hälsa? Hojta då till eller gå in och läs/beställ produkter här.

2 Responses to “Vad är eteriska oljor och vad gör dem bra?

  • Hej!
    Vill uppmärksamma att länken till odlingar och framtagningsprocesser finns inte längre. Uppdatera länken!

    Med omtanke

    /Julius

Trackbacks & Pings

  • 5 tips för att minska kemikalier i hemmet - Naturlig Hälsa - Hälsotugg :

    […] Håll luften ren: När du andas tar kroppen syret och släpper ut koldioxid, på samma sätt som växter under fotosyntesen tar upp koldioxid och släpper ut syre. Genom att ha växter i huset ökar du syrenivån och renar luften. Du kan också hålla luften ren genom att utesluta artificiella luftrenare och istället använda blommor, örter eller eteriska oljor i doftspridare! Läs mer om eteriska oljor och dess fördelar här. […]

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.