Vad är kombucha?

Kombucha är en 2000 år gammal fermenterad hälsodryck, gjord av bakteriekultur (scoby som är en symbios av bakteria och jästceller) i svart eller grönt te med socker som lämnas för att gro i en glasburk i ca en vecka.  Kombuchasvampen lever av sockret och producerar syror, enzymer, vitaminer. Den här processen skapar en probiotisk dryck som främjer magens goda bakterier och hjälper matsmältningssystemet, likaså hämmas tillväxt av de onda bakterierna. Vår kropps hälsa beror på vår mages hälsa då majoriteten av vårt immunförsvar finns i magen. Vår mages hälsa beror på hur välbalanserade våra goda och onda bakterier är!

Kombucha är mest känd för sin renande och avgiftande effekt på kroppen genom de enzymer och probiotika som bildas i fermentationsprocessen, (vilket leder till mindre jobb för levern). Kombucha förbättrar även matsmältningen och det höga innehållet av probiotika hjälper till att skydda magen mot parasiter. Drycken är fylld med antioxidanter som boostar immunförsvaret och ger en energikick. Det höga innehållet av glucosaminer smörjer våra leder och håller dem rörliga, den höga halten av vitamin B3 hjälper till att vidga blodkärlen, vilket leder till bättre cirkulation för ömma leder.

Många blir skeptiska till denna kolsyrade, fermenterade dryck med små bitar av bakterier som flyter runt och luktar lite som vinäger, MEN har man testat så är man FAST! Likaså innehåller den ju socker och det kan väl inte varar bra? Bakterien lever som sagt av sockret så äter upp det mesta av det och man kan använda råa former som honung. Även om det inte finns så mycket vetenskap bakom dryckens fördelar så talar dess historia tillräckligt för att jag skulle testa – och fastna, så nu köper vi regelbundet denna favoritdryck!

Är man väldigt huslig och gillar nya utmaningar så går det jättebra att testa att brygga sin egen kombucha och då kan man experimentera med smaker och varianter i oändlighet. Jag har inte kommit dit än, men en vacker dag kanske det skulle vara kul att testa!Kombucha

Trackbacks & Pings

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.