Varför är vete inte längre en hälsosam basvara?

Gluten är ett protein som finns i våra spannmålsprodukter, framför allt i vete men också råg och korn. Det finns en mängd bra anledningar till att inte äta glutenprodukter och vi tar här upp några av dem:
Det minsta problemet med gluten är att det irriterar tarmen medan större nackdelar är att det leder till inflammationer, autoimmuna sjukdomar, orsakar läckande tarm m.m. Näringsupptaget försämras av gluten och opiatliknande reaktioner bildas som påverkar hjärnan och är beroendeframkallande. Ingen människa kan fördelaktigt äta gluten, likaså kan ingen bryta ned gluten fullständigt.

Vi slutade att äta gluten för ca 1 år sedan och det finns inget som lockar oss till att börja igen. Visst var det tufft till en början då vi var vana vid att äta bröd så gott som dagligen, men så fort vanan försvunnit var det inte längre ett problem. Fördelarna med att hålla sig ifrån vete och gluten är många, även om vi inte är allergiska. Huvudet känns klarare, energin är högre, immunförsvaret starkare, magen stabilare med mera! Den största vinsten känner jag är den långsiktiga – genom att motverka inflammationer och läckande tarm ger man sig själv bättre förutsättningar för långvarig hälsa! Lättaste sättet att sluta på tror jag är att byta ut brödet till ett hembakat av tex mandelmjöl eller kokosmjöl, då kan man fortfarande äta sin macka med en kopp te. Sakta men säkert försvinner både suget och vanan och man kan då övergå till andra alternativ!

Glutenprodukter har som sagt en förmåga att ”öppna” tarmen så att ämnen tar sig igenom blod- och tarmbarriären och ut i blodet. Kroppen kan inte skilja på det egna och främmande och angriper båda. Det finns många bra forskare i ämnet och vi har en länk till en rapport längst ner på hemsidan. Lyssnar du på podcasts rekommenderas starkt The Good Doctors episod 37 med Phillip Day samt Underground Wellness Radio´s Gluten Talk with Dr. Tom O´Bryan (båda på engelska). Tyvärr tror många läkare fortfarande att det bara är celiakallergi som är problemet med gluten men problemet är tyvärr otroligt mycket större än så. Som sagt, ingen människa kan fördelaktig äta någon typ av mat som innehåller gluten. Detta innebär att tacka nej till allt som innehåller vete, såsom bröd, pasta, pajer, bullar etc.

Mitt tips är att utmana dig själv, ge dig själv och din kropp en bestämd tid (gärna 30 dagar) utan glutenprodukter och upplev fördelarna! Behöver du tips på nya recept finns det mängder av dem på nätet och självklart är alla våra recept glutenfria!

Har ni frågor mottages de gärna!

 

 

Trackbacks & Pings

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.