Vildmarkspaj med renskav och trattkantareller (paleo)

En härlig paj med vilt både i form av renskav och trattkantareller. Vilt kött är ett bra ekologiskt alternativ eftersom djuren oftast äter det naturen bjuder. Trattkantareller innehåller rikligt med mineraler (kalium, järn, zink och selen) och vitaminer (A-vitamin, B-vitamin och även D-vitamin). Renskav är en gammal traditionell ingrediens från det samiska köket. Välj själv om du vill göra pajen helt paleo eller om du vill strö lite ost över. Det går såklart lika bra att använda annan svamp om man inte har några kantareller i sina gömmor!

För 2-3 pers

Pajdeg:

  • 3 dl mandelmjöl
  • ½ dl skalade sesamfrön
  • 1 msk psyllium
  • 1 tsk berg/havssalt
  • 2 msk kokosolja
  • 1 ägg

Fyllning:

  • 240 g renskav
  • 1 gul lök
  • 2,5 dl kokosmjölk
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 paprika
  • 2-3 dl trattkantareller (torkade eller färska)
  • 3 ägg
  • Ev. riven ost till topping (frivilligt)
  • Salt och peppar

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader.

Om du använder dig av torkade trattkantareller lägger du dem i blöt.

Mixa mandelmjöl och sesamfrön i en mixer/matberedare. Tillsätt psyllium, salt, kokosolja och ägget och mixa ihop till en deg.

Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel.

Förgrädda pajskalet i ca 10 min tills det fått lite färg.

Fräs under tiden renskav och lök på medelvärme. Salta och peppra.

Vispa ihop ägg och kokosmjölk med dijonsenap i en bunke och pressa i vitlöken.

Lägg det stekta renskavet och löken i pajskalet. Strö över trattkantarellerna och paprikan och häll till sist över ägg och kokosmjölkblandningen.

Strö över osten om så önskas.

Grädda i ugnen i ca 30 min eller tills pajen fått en gyllenbrun yta.

Servera tillsammans med en grönsallad.

Mums!

Vildmarkspaj

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *