Yoga för bättre sömn

Sömnen är en grundpelare i vår hälsa, det är omöjligt att ha en bra hälsa långsiktigt om vi inte sover bra! Personligen prioriterar jag sömnen högt och somnar oftast innan kl.22 och märker tydligt vilken påverkan det har på mitt välmående (timmarna innan midnatt är de viktigaste för kroppen och då mest återhämtning sker). Går jag och lägger mig för sent eller sover för lite en natt märker jag det dagen därpå. Humöret blir sämre, huvudet segare, energin lägre och hungern större.

I vårt moderna samhälle med tillgång till allt dygnet runt och stress som vardagsmat hamnar sömnen ofta långt ner på listan. Det går inte att skjuta på sömnen tills ”saker och ting lugnar ner sig eller tills man blir pensionär”. Sömnbrist leder till stress och är nedbrytande för kroppen. Att sova är ingen lyxvara för endast de som ”har tiden” utan ett grundläggande behov för oss alla. Sömn är en färskvara som vi behöver regelbundet, det är medan vi sover som kroppen går in i vila- och reparationsstadiet. Kroppen varvar ned och släpper dagens händelser. Kroppen vill inte fokusera på att smälta mat eller spänna muskler utan all energi vill gå till att läka det som behövs och reningsprocessen som eliminerar det som inte behövs. Det finns nya studier som visar att förbättra sömnens kvalitet kan ha större betydelse för vår hälsa än kost och rörelse! Tyvärr är det många som kämpar med sömnproblem.

Barn har ofta en väldigt regelbunden kvällsrutin med bad, bokläsning, omstoppande etc för att få en så bra sömn som möjligt. Vi människor är ”vanedjur” och även vuxna behöver kvällsrutiner för bra sömn. Ha en regelbunden kvällsrutin och gör saker som förbereder kroppen att slappna av för natten. Det finns många tips för en bättre sömn, men nummer ett är att prioritera den och se den som en lika viktigt del av din vardag som t.ex ditt jobb.

Ett verktyg för avslappning och en bättre sömn är yoga, detta korta pass kan du göra i sängen när du är redo för natten (hitta fler på www.yoga.halsotugg.se). Med hjälp av yoga, meditation samt andnings- och avslappningsövningar kan vi komma ner i varv och därigenom förbereda kroppen för att sova. Använd gärna en app som tar bort det blåa ljuset på din mobil/dator/padda eller ett par skyddande blueblockers glasögon när du tittar kvällstid.

För mer läsning om sömn, läs gärna tidigare inlägg:
Enkel vana för förbättrad sömn
Lider du av sömnbesvär?
Hur sömn kan förlänga ditt liv

sömnSikta på att sova lika gott och avslappnat som våra fyrbenta vänner!=)

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.