Yogalärarutbildning vecka 1

Nu är första av drygt tre intensiva veckor av min 200 timmars yogalärarutbildning avklarad. Kursen är på ön Koh Chang i Thailand med en indisk organisation som är känd internationellt (World Yoga Alliance), läraren är en indisk kille som har praktiserat yoga sedan 5-års ålder. Han är otroligt grundlig med en enorm kunskap i traditionell yoga, hans lärare är över 100 år och reser fortfarande runt och lär ut yogans principer.

Dagarna börjar kl 6 med 60 min meditation och följs av ett 90 min yogapass innan frukost. Sedan är det praktisk workshop fram till lunch, då vi även har en paus till kl 15 då ett teoripass börjar och sedan avslutas dagen med en timmas fysisk yoga. Under kvällen är det självstudier. Alla föreläsningar hålls i ett yogarum sittandes på golvet, så vi över verkligen på att bli bekväma i att sitta på golvet raka i ryggen.

Dagarna är intensiva och vi lär oss otroligt mycket om yogans ursprung, historia, filosofi, innebörd och hela livsstilen. Eftersom vi lär oss traditionell Hatha Yoga från Indien så lär vi oss även sanskrit språk så huvudet är fullt av ny kunskap! Det är ur Hatha Yoga som andra former av yoga sedan bildats, ca 8,4 miljoner positioner (asanas) grundades (Hatha Yoga Pradipika 3000 BC) från jordens 8,4 miljoner olika arter.

Denna veckan har vi som sagt lärt oss grunderna i yoga, ordets innebörd är ”to connect”och simpla saker som att ”downward dog posen” ursprungligen hette ”mountain pose”, men namnet blev populärt i USA och spred sig sedan. Likaså ska andningen ska inte vara styrd utan den ska följa kroppens naturliga rytm samt lungornas rörelse i olika poser. Det viktigaste är alltid korrekt kroppshållning och teknik i de olika positionerna. Detta innebär att alla positioner blir så mycket fysiskt tuffare när man verkligen fokuserar på att skydda leder genom att spänna alla muskler och inte gör poserna halvdant.

Meditation och olika andningstekniker har vi även börjat lära oss, jag har försökt själv till och från men efter daglig guidning och övning här börjar även det här visa små framsteg. Hur vi andas har stor betydelse för hälsan (som vi tagit upp i tidigare inlägg) och ju mer vi andas med magen få och långa andetag, istället för många korta med bröstet, desto mer syresätter vi oss och desto längre lever vi..

”If you can control the breath, you can control your mind. But before you can control the breath you must be able to control your body.”

Yoga är så mycket mer än att fysisk träna flexibilitet, balans och styrka. Det är en hel filosofi, livsstil och disciplin!

IMG_0240.JPG

IMG_0239-0.JPG

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.