Yogapass med Vridningar & Öppningar

Underbara Yoga!  Yoga går tusentals år tillbaka i tiden och kommer ursprungligen från Indien. Ordet Yoga betyder ”att förena”, det är kropp och sinne som förenas i ett möte med sig själv. Yoga är alltså ett sätt att lära känna dig själv.

För många innebär tanken på yogarörelser stretching och ”fitness”, men yoga är så mycket mer. De fysiska positionerna (i sanskrit kallade asanas) är vägen in i yogans värld.  Yoga tvingar oss att sakta ner, fokusera och ha tålamod, vilket vi sällan har i vår moderna värld. Allt ska gå snabbt och mycket ska hända samtidigt, vi är ofta väldigt rastlösa och därför kan yoga känns långtråkigt eller händelselöst när man först provar det (så var det i varje fall för mig första gångerna!).

Så vad är då skillnaden på yoga och stretchövningar? Appliceringen av den mentala fokusen, andningen med rörelsen –  en total medvetenhet om andningen och kroppen. Yoga handlar om att förena sinnet med kroppen och yogarörelser hjälper oss att genom fokus att tvinga oss till nuet. Det är ett sätt att vara och leva – i nuet!

Yoga kommer med mängder av hälsofördelar och i detta korta Yogapass med Vridningar & Öppningar får ni ta del av bland annat:

Enkla vridningar och djupandning som hjälper kroppen att göra sig av med gifter och stöder matsmältning. Dessa positioner stöttar kroppens naturliga reningssystem.
– Framåtböjningar som får oss att släppa spänningar och bara hänge oss åt rörelsen. De centrerar oss och lugnar sinnet.
– Bakåtböjningar som ger liv till ryggraden och nervsystemet, majoriteten av vår tid spenderas framåtböjda och väldigt sällan befinner vi oss i en bakåtböjning. Lungorna öppnas och organen får sig en genomkörare.

Yoga är för alla och målet är inte att bli så flexibel som möjligt eller att kunna göra de mest avancerade positionerna, det handlar istället om att vara bekväm i den position som passar kroppen där man befinner sig just nu. Vare sig ni är nyfikna på yoga eller om ni är vana yogis så kommer här ett kort pass som öppnar upp kroppen på ett härligt sätt!

För fler pass som detta och teknikgenomgångar av en mängd yogapositioner, kika in på www.yoga.halsotugg.se

 

 

2 Responses to “Yogapass med Vridningar & Öppningar

  • Har ni någon bra yoga dvd som ni kan rekommendera för hemmayoga?

    • Hej Elin!

      Nej tyvärr har jag inga rekommendationer då jag inte är så insatt i yogans dvd-värld=) På youtube finns det alltid mängder av olika pass beroende på vad man är ute efter, dock kräver det att man letar lite=) Min förhoppning är att så småningom komma ut med ett onlineprogram för hemmayoga, så håll utkik!=)

      Mvh Kristin

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.