”Allergiker har en fattigare bakterieflora än andra”

Allergier och bakterieflora”Allergiker har en fattigare bakterieflora än andra. Och det är den här bristen på naturliga och goda bakterier som fått deras immunsystem att reagera så starkt på ämnen som egentligen inte alls är farliga för kroppen – som björkpollen. Det menar en grupp brittiska forskare. Om de har rätt kan det kanske förklara den explosionsartade ökningen av allergier i västvärlden under det senaste halvseklet.”

Avsnitt 14 av Vetenskapens Värld tar upp detta intressanta och viktiga ämne och sista dagen att titta via svt play är imorgon 7 maj! Som ni vet så är jag otroligt intresserad och fascinerad över maghälsa och bakteriers påverkan och betydelse på vår hälsa. Det är underbart att se att mer och mer forskning görs och information sprider sig i media. Ju mer kunskap och förståelse vi får om bakteriers betydelse för oss desto lättare är det att förstå sjukdomar och även kunna förhindra dem! Den livsviktiga bakteriefloran får vi redan under födseln, vid naturlig vaginal födsel via slemhinnan från modern och om vi föds via kejsarsnitt får vi bakteriefloran från den omedelbara omgivningen vi kommer ut i (hudkontakt med läkare och mamma etc). Sedan får vi bakterieflora via modersmjölk och det vi kommer i kontakt med under första tiden i vårt liv.

Vanan att använda antibakteriella produkter och hålla oss kliniskt rena och försöka döda varenda bakterie för att vi tror att det är bakterien som är farlig för vår hälsa, innebär att vi arbetar emot vår kropp och immunförsvar. Det finns miljontals olika bakterier och de bygger upp, utmanar och stärker vårt immunförsvar, så utsätts vi inte för dem som en naturlig del av livet (vara utomhus, leka och bli smutsiga etc) så chockas systemet när vi väl blir utsatta och då aktiveras immunförsvaret och kroppen reagerar som att den blivit attackerad av något hotfullt. Vår tarmflora försvagas även av vår livsstil som stress, kemikalier från miljö, mat och medicin. Det fantastiska är att bakteriefloran går att förbättra och ju mer kunskap vi har, desto lättare blir det.

Titta gärna på Avsnitt 14 om Allergier på svt play och läs mer om maghälsans betydelse på vår hälsa i tidigare inlägg:
85 % av immunförsvaret finns i magen
Styr maghälsan din hälsa?- Del 1
Styr maghälsan din hälsa? – Del 2
Styr maghälsan din hälsa? – Del 3

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.