Hur många andetag tar du per minut?

Alla vet vi att det är livsnödvändigt att vi andas men det är även viktigt att vara medveten om hur vi andas. Dagens fakta- visste du att spädbarn (upp till ca 6 mån) bara kan andas genom näsan?

Andningen ska börja genom näsan, då den renar, fuktar och värmer inandningsluften innan den kommer ner i lungorna och luftblåsorna där utbytet av syre och koldioxid sker mellan luft och blod. Andas man genom näsan är det lättare att andas djupt ända ner till magen- sk. bukandning. Man kan känna hur buken vidgar sig framåt, åt sidorna och även bakåt mot ryggen. Att bukandas har en otroligt lugnande effekt och stimulerar kroppens parasympatiska lugn- och rosystem.

I och med den ökade stressen i vårt samhälle andas alltfler genom munnen, ytligt uppe i bröstkorgen. Det är en oekonomisk andning som tar mer energi än den djupare, effektivare och mer avslappnande bukandningen. När vi andas korta, ytliga andetag får vi också i oss mindre syre och blir av med mindre slaggprodukter (eftersom blodkärlen för gasutbytet främst finns koncentrerat i nedre delen av lungorna). Detta kan i längden leda till att slaggämnen lagras i kroppen, i muskler och bindväv och ger en surare miljö i vår kropp. Ytligt andning är även snabbare än bukandning och vi tar då fler andetag per minut, istället för optimala 8-12 per minut. Testa gärna dig själv, sätt ett alarm på en minut och försök andas “som vanligt” och räkna hur många andetag du tar på en minut!

Andningen är ett otroligt kraftfullt verktyg om vi lär oss använda den på rätt sätt. Den speglar vad som pågår i kroppen och genom att ta kontroll över vår andning kan vi påverka våra tankar och känslor, även våra inre organ samt kroppsliga funktioner som matsmältning och immunförsvar! Det snabbaste och enklaste sättet att skifta kroppens tillstånd och lugna ner sig på är att stanna upp och ta några djupa andetag, lägg gärna en hand på magen så att du tydligt känner hur du fyller hela buken med luft. Bli medveten om hur det känns före och efter de djupa andetagen, visst känns det bättre efteråt?

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.