Är förlossningsbrev viktiga?

ac
Sjukhusanställda har ofta fullt upp med ett stressigt yrke och även om ett förlossningsbrev kanske inte hinner uppmärksammas så mycket av dem, så är det otroligt viktigt att skriva ett, av främst två anledningar. Ert brev finns i systemet samt du och din partner har gått igenom allt ni anser viktigt och är därmed mer förberedda. När man går igenom brevet med sin barnmorska/läkare blir det tydligt hur var och en tänker vilket underlättar kommande besök och processer. Önskar man en naturlig förlossning med så lite interventioner som möjligt är ett förlossningsbrev av största betydelse! Det ger som sagt föräldrarna en möjlighet att informera sig själva om alternativen som finns, för det finns alltid alternativ! Likaså en möjlighet att fundera på hur eventuella komplikationer ska hanteras och vilka prioriteringar är högst i så fall.

Förlossningsbrev kom under 1980-talet som ett sätt att förenkla kommunikation mellan blivande föräldrar och barnmorska/läkare, samt så att viktiga beslut inte ska fattas i stundens hetta under förlossningen. Enkelt sagt så är det föräldrarnas preferenser vad gäller födsel i ett skrivet dokument. Detta innefattar allt från smärtlindring, rutinbehandlingar till personliga önskemål etc. Det viktiga är att inte se detta som en plan med en massa krav, utan preferenser vad gäller pålästa beslut. Vi kan påverka enormt mycket med våra val, men i slutändan är det bebis som bestämmer när och hur han/hon kommer till världen. Har vi en naturlig inställning till graviditet och förlossning (det är ju trots allt en av de mest naturliga processerna som sker för oss kvinnor) och låter bebisen få komma i sin tid, på sina villkor snarare än under en viss tidsplan, så är akuta nödlösningar sällan nödvändiga.

Vad ska man tänka på när man skriver ett förlossningsbrev?

Känn till era prioriteringar:
Det finns många färdiga mallar för förlossningsbrev och om ni inte vill skriva ett eget, är det viktigt att välja en som är relevant för er och inte endast första bästa. Om du t.ex önskar att röra dig fritt och variera positioner under förlossningen kan du inte även skriva att du önskar kontinuerlig fosterövervakning då det ofta innebär att fastkopplad till monitorn, vilket hindrar rörelsefrihet. Det är viktigt att förstå allt du inkluderar och brevet ska reflektera ditt och din partners synsätt, ingen annans då de är personliga och individuella.

Känn till era alternativ:
Beroende på vart ni väljer att föda ert barn innebär det olika alternativ, olika sjukhus har olika policys, förlossningscenter eller att föda hemma innebär alla olika. Läs på om det val ni gjort och vad det innebär för processer, är vattenfödsel möjligt? Tillåts sen avnavling? Får jag ta med egen musik/hjälpmedel? Vilka smärtlindringar erbjuds? Vill jag ha smärtlindring? Vad är våra tankar om igångsättning?

Var flexibel: Ett förlossningsbrev innebär inte att ni garanterat kommer att få den födsel ni önskar, men den är en hjälp på vägen. Om du önskar en vaginal födsel men av någon anledning hamnar i ett kejsarsnitt är det av stor hjälp om ni förtydligat vad som är viktigt för er, kanske att göra situationen så naturlig som möjligt (vaginal svabb, omedelbar hud-mot-hudkontakt, amning, intakt navelsträng), vilket då innebär att du kan få delar av dina önskemål uppfyllda även om födseln inte gick som du tänkt.

Glöm inte efter födsel: Vad är viktigt för er efter födseln? Vill ni att bebisen undersöks direkt eller vill du ha ostörd hud-mot-hud? När ska navelsträngen klippas? Vad tänker ni om moderkakan? K-vitamin?

Det finns mycket att fundera över och det är självklart upp till var och en hur mycket man vill informera sig och fatta beslut om, känner man sig trygg att lägga över besluten på barnmorska/läkare går det självklart bra, det viktiga är då att fatta ett medvetet beslut att göra just det! Kom ihåg att det är din kropp, ditt barn och din födsel, så våga lyssna och lita på din intuition. Personligen känner jag mig trygg i att vara påläst och veta vilka mina alternativ är samt vad som pågår under förlossningsprocessen. Att ha min make som känner likadant är otroligt skönt samt att vi har hittat barnmorskor vi delar filosofi med och litar på till 100% är en enorm trygghet!

I slutändan är alltid prioritet nummer 1 och det enda som räknas bebis och mammas säkerhet! Kan man då utöver säkerhet i stunden, lägga till ett långsiktigare tänk med säkerhet även i framtiden så är det optimala kombinationen!

brev

Dela gärna med er om er erfarenhet kring förlossningsbrev – fördelar och nackdelar!

/Kristin

2 Responses to “Är förlossningsbrev viktiga?

 • Tack för tips. Jag är i vissa avseenden skeptisk till den moderna läkarvården. Har du tips på vart man kan läsa på mer om detta? All lycka till er!

  • Varsågod, glad om informationen kommer till nytta och sprids! Det är så viktigt ämne!! Läs gärna min tredelade serie här på bloggen ”Börjar barnets hälsa innan födsel?”

   Bra dokumentärer:
   Microbirth
   The business of being born
   The face of birth
   (Jag tittar via fmtv.com, där finns massor av hälsodokumentärer)

   Bra böcker:
   Gentle Birth Gentle Mothering
   Well-adjusted Babies
   How to conceive naturally after 30
   Birth with confidence

   För att få en så naturlig födsel som möjligt kan en doula vara till bra hjälp och stöd! Beroende på vart du bor så finns det säkert någon i ditt område.

   Mvh
   Kristin

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.