Behöver man verkligen förbereda sin kropp inför en graviditet?

förbereda inför graviditetBehöver man verkligen förbereda sin kropp inför en graviditet? Är det inte en helt naturlig process för oss kvinnor? Som samhället ser ut idag så finns det absolut ett behov och en fördel av att förbättra sin hälsa innan en graviditet! Vår moderna livsstil innebär ofta mycket stress och toxiner från kost, miljö och alla produkter vi använder. Hur många känner du som mår riktigt bra och inte lider av sjukdom, trötthet, värk, skador och liknande? Fundera på människor i din närhet, vänner, syskon, barn, föräldrar, kollegor med mera. Med största sannolikhet är det få som sprudlar av välmående, energi och hälsa. Ungefär vart fjärde par har svårighet att bli gravida numera, tänk bara vilken stor industri IVF har blivit. Jag och min man är ett av paren som försökt ett par år utan positiva resultat (ett missfall och ett utomkvedshavandeskap). Vi som levde så hälsosamt behövde väl inte förbättra vår hälsa för att bli gravida? Jo, jag tror starkt på att så var fallet och att i de flesta fall inte handlar om otur. Efter vårt utomkvedshavandeskap väntade vi ett helt år innan vi försökte igen och fokuserade då på att förbättra vår hälsa. Att förbättra sin hälsa innan en graviditet handlar inte bara om att undvika missfall utan om att ge sin bebis den absolut bästa investeringen i en långsiktig hälsa. Det finns mängder av studier som visar hur ett barns långsiktiga hälsa påverkas av, inte bara förutsättningar under graviditeten utan även innan.

Som alltid vad gäller hälsa, är det så mycket bättre att förebygga än att försöka fixa när problemen redan är stora. Fler och fler inser värdet av att förbättra hälsan innan befruktning för att förbättra förutsättningarna för en hälsosam graviditet och bebis. Fortfarande är det mest fokus på mammans hälsa, även om pappan har 50% inverkan. Så vad kan man då börja med? Det viktigaste är som alltid att se till helheten och täcka grundprinciperna för hälsa och välmående, det finns inga genvägar vare sig det gäller att läka en sjukdom eller att förbättra sin hälsa inför en graviditet.

1. Stressa mindre
Lättare sagt än gjort! Detta är ofta den svåraste utmaningen för många, då stress har blivit en del av vår vardag. Ännu svårare är det om man kämpar med att bli gravid och har gjort det ett tag. Den inre oron och stressen kan lätt växa sig enorm om vi inte stoppar den! Du är den enda som vet vad som stressar dig och vad som lugnar dig. Försök att prioritera dig själv och det som får dig att slappna av och må bra, tacka nej till extra grejer. Yoga och meditation fungerar bra för många men detsamma gäller där, om det istället stressar dig att du ”borde” meditera så släpp det och hitta andra sätt! Naturen är alltid ett bra alternativ.

2. Sov mer
Störd/otillräcklig sömn kan påverka ägglossning, stresshormoner, blodsocker, hunger, vikt mm. Det är viktigt att båda parter försöker få mer kvalité och kvantitet för att optimera hormonerna innan befruktning. För män kan sömnbrist påverka testosteron och sperma negativt, för kvinnor kan menscykel och ägglossning störas. Det finns mängder av tips för bättre sömn, men nummer ett är att du måste prioritera den – framför TV, mobilsurfande, jobb etc!

3. Ät riktig mat
Självklart har kosten en stor del i detta! ”Food can either be the safest and most powerful form of medicine or the slowest form of poison”. Det är superviktigt att fokusera på riktig mat, skippa/minimera processad mat, socker, alkohol, gluten och soja. Riktig mat sänker inflammation i kroppen, minskar vikt och reglerar hormonerna som är stommen inför en graviditet.

4. Ta tillskott och eventuellt tester
För att hjälpa och boosta kroppen inför en graviditet är tillskott som en bra multivitamin (Innate Response eller Garden of life tycker jag är bra) med folat viktigt (inte syntetisk folsyra), samt Omega 3 och probiotika. Tester för att se eventuella brister eller toxiner kan vara till stor hjälp, samt att kolla nivåer av sköldkörtelhormon.

5. Regelbunden rörelse
Rörelse är alltid viktigt och lyssna på din kropp så du gör det på ett sätt som känns bra och roligt för dig! Alltför hård och långvarig träning kan ha en negativ inverkan på hormonerna, så kortare pass är bättre (Testa gärna Hälsotugg Träning eller Hälsotugg Yoga).

6. Minska på kemikalier från din omgivning
Detta kan känna överväldigande då det är svårt att veta vart man ska börja! Huvudsaken är att man börjar! Börja med ett rum i taget, tex köket och byt ut diskmedel mot naturliga alternativ. Undvik plastprodukter, framförallt tillsammans med värme (matlådor, mikro) och försök handla ekologiskt så mycket som möjligt (följ Dirty dozen & Clean 15).

Det kan kännas otroligt tufft att göra en massa ändringar när det enda man vill är att bli gravid, men ta ett steg i taget mot bättre hälsa och var snäll mot dig själv!!

Detta var en kort intro till några saker man kan tänka på och börja med innan en graviditet, framöver kommer Hälsotugg ut med en E-bok som steg för steg går igenom hur man kan stötta kroppen och optimera hälsan innan en graviditet, så håll utkik!!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.