Bli frisk från PCOS – går det?

PCOSPCOS (Polycystic Ovarian Syndrome) är den vanligaste hormonella rubbningen hos kvinnor i fertil ålder och drabbar ca 10-20 %. Då sjukdomen drabbar allt fler och många inte får hjälp av sjukvården så söker de andra vägar (precis som jag gjorde efter min diagnos 2011) och via Hälsotugg blir jag ganska ofta kontaktad av kvinnor som önskar hjälp och stöd med att komma tillrätta med sin PCOS.  Som med de flesta sjukdomar finns det inte en tydlig anledning till varför man drabbas, utan det är ofta en kombination av flera anledningar (majoriteten livsstilsfaktorer).

Symptomen är olika hos olika kvinnor, men de vanliga är: 
– Blåsor/Cystor på äggstockarna.
– Oregelbunden långvarig mens eller helt utebliven menstruation.
– Ökad risk för infertilitet till följd av utebliven ägglossning.
– Ökad tendens till acne och behåring.
– På längre sikt ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar samt typ 2-diabetes.
– Övervikt med framför allt bukfetma bland ca 50% av kvinnorna.
– Insulinresistans hos ca 50%.
– Depression och nedstämdhet är även vanligt.

Vad är behandlingen?
Det finns ingen specifik behandling utan det vanligaste är att man får p-piller eller annan hormonbehandling för att minimera symptomen. Jag bara hoppas att sjukvården får mer kunskap om kostens inverkan på oss och sjukdomar, speciellt angående hormonobalanser och dess påverkan då de blir allt vanligare i yngre åldrar. Som med alla sjukdomar så stannar det oftast inte där, utan en sjukdom öppnar porten för en annan och så vidare. Eftersom PCOS är en obalans i hormonerna så innebär det att sköldkörtel påverkas och det kan även leda till under/överaktiv sköldkörtel som blir allt vanligare. Likaså diagnostiseras många unga tjejer och sätts då på mediciner och får även skräckinformationen att de kanske är infertila. Okunskapen om dessa ämnen hos läkare är otroligt skrämmande och att deras lösning är p-piller, som gör än mer obalans i kroppens hormoner och påverkar maghälsan och näringsupptaget, är rent ut sagt fruktansvärt.

Så hur kan man bli frisk från PCOS?
Först och främst krävs tålamod och tillit till kroppen, det har förmodligen tagit ett bra tag att utveckla sjukdomen och därför viktigt att ge det tid att reversera den. Du (precis som jag) har inte haft otur och blivit drabbad, utan hårt sagt är det våra val (om än omedvetna) och livsstilsfaktorer som har lett till diagnosen och det är fullt möjligt att ändra vår livsstil och därmed bli frisk (självklart är det svårt att styra yttre faktorer som extern stress och kemikalier i vår omgivning och dessa har definitivt ett finger med i spelet). Det viktigaste är att du kan känna att du har makten i dina händer att förändra din situation om vi ger kroppen rätt förutsättningar! Kroppen är självläkande men varje dag ger vi den irritationer/kemikalier att jobba med istället. Systemet måste då stoppa läkningsprocesser för att fokusera på att ta hand om dessa.

Hur kunde jag ”drabbas” av denna sjukdom, jag som varit aktiv i hela mitt liv, aldrig överviktig och följde livsmedelsverkets rekommendationer vad gäller kosthållning? Kanske är inte en kost som består av mycket fullkornsbröd, margarin, fullkornspasta, produkter med låg fetthalt, lösgodis, pepsi max (man måste ju unna sig ibland..!=) varav inget ekologiskt, den bästa?! Sedan använde jag skönhetsprodukter (tandkräm, shampoo, parfym) fyllda med kemikalier samt hushållsprodukter (tvättmedel, rengöringsmedel, diskmedel etc). Dessa såldes ju i affären så måste väl vara helt okej för hälsan? Eller?? Lägg till lite stress på det så har vi en enorm påverkan på vår hälsa och våra hormoner!  Läs mer om min PCOS-resa i detta inlägg.

Om ni följer Hälsotugg och mig som hälsocoach, vet ni att jag ofta poängterar att det inte finns några genvägar utan vi måste alltid täcka grundprinciperna för hälsa för att bli friska långsiktigt. ”All disease begins in the gut” så att förbättra maghälsan är alltid en bra idé! Likaså har man en sjukdom så har man inflammation i kroppen så det är viktigt att äta mer anti-inflammatoriskt. För att hormoner ska vara i balans behöver de mer fett och proteiner och mindre kolhydrater/socker. Processerad mat är aldrig ett bra alternativ, hur stressad/trött/tidsfattig man än är! Det är även viktigt att ta hand om levern, vårt reningsorgan som ofta kan vara överarbetad. Stress (mental, känslomässig, fysisk, miljö) driver på sjukdomar och särskilt obalanser i hormonerna. För att stötta andra som fått PCOS diagnos så har jag skrivit ihop en guide, där jag bland annat tar upp kort bakgrundsinformation av PCOS, mina 6 riktlinjer för att få tillbaka hormonerna i balans (som jag själv använde mig av), 1 veckas menyförslag, meditationsvideos, samt tips på träningsvideos som är hormonvänliga. Läs mer om den här: PCOS-guide

För mer specifik och individuell coaching kan ni kontakta mig här via bloggen eller via mejl kristin@halsotugg.se

Kommentarer efter hälsocoachsamtal: ”Jag kände att jag fick energi och vilja att förändra efter vårt samtal, har sedan vi pratades vid gjort markanta skillnader i hur jag äter och tränar. Det som bet på mig mest var att du sa att jag skulle känna tillit till min kropp och dra ner på stressen. Detta har lett till att jag minimerat tiden på fb och insta vilket har varit väldigt skönt!”

Det känns givande och få hjälp av någon som varit i samma sits och att det finns hopp att bli bra och balansera hormonerna igen med rätt mental hälsa och lugn och ro i kombo med bra fetter och kosthållning! Jag är så glad att jag kontaktade dig.”

Önskar er en skön dag!
/Kristin

4 Responses to “Bli frisk från PCOS – går det?

  • Tack så mycket Kristin för att delar med dig av dina erfarenheter och kunskaper. Du är en stor inspirationskälla!

    • TACK för de fina orden Elin! Jag uppskattar verkligen att du tar dig tiden och skriver en kommentar och komplimang!=) Mvh Kristin

  • Hej! jag har drabbat av den här sjukdommen,men jag har aldrig litat på vad läkaren har sagt till mig, eftersom för mig det finns inget sjukdom som man inte kan bli frisk av,,men det tar mycket tid,,jag har blivit bättre nu för jag förlorade nästan allt som handlade om min psykiska hälsa som fokus,tanke sätt om livet jag fick mycket hår i kroppen,gick upp i vikt,på grund av min humör fick ha dåliga relationer med alla runt om kring mig,klarade nästan inget i livet,. men nu har jag blivit bättre,det känns som jag går tillbaka till gamla jag.jag har hittat strategier för att kunna bli helt frisk från pcos

    • Hej Derja! Tack för din kommentar. Vad fantastiskt att höra! Heja dig som lyssnade på din instinkt och sökte egna lösningar!!

      Varma hälsningar Kristin

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.