Börjar barnets hälsa innan födsel? Del 2

födselHär kommer den andra delen i serien om barnets hälsa börjar innan födsel, missade du del 1 hittar du den här. I detta inlägg tar vi upp betydelsen av maghälsan samt hur barnet får sitt immunförsvar.

Maghälsan är avgörande för vår hälsa och vi har alla en unik uppsättning mikrobiom, samlingen av hundra triljoner mikrober (bakterier, svampar, virus) som lever på och inuti oss – i magen, på huden, i munnen, könsorganen och även i bröstmjölk. I människokroppen finns 10 gånger mer mikrober än mänskliga celler! Vår hälsa bestäms mer eller mindre av balansen mellan goda och onda bakterier då dessa organismer utgör ca 80 % av vårt immunförsvar.

Mikrobiomet överförs vanligtvis från mamma till bebis via moderkakan under graviditet, via vaginala kanalen under födsel och via moderns hud, bröstmjölk och läppar de första timmarna till veckorna efter födseln. Mikroberna och deras genetiska material spelar en otroligt viktig del i barnets hälsa, utveckling och metabolism.  Som mamma har man alltså en enormt stor påverkan på sitt barns hälsa och utefter ens livsstil kan vi stärka barnets immunförsvar eller försvaga. När våra bakterier i magen är i obalans blir vi sjuka. Det som påverkar vårt mikrobiom och därmed immunförsvaret är bland annat kosten vi äter, miljön, p-piller, mediciner och antibiotika, stress,  elaka virus m.fl.  Dessa försvagar/dödar av de goda bakterierna samt stärker de onda.

Störningar i överförandet av mikrobiomet innan och efter födsel på grund av ingripanden och förändringar på tex sjukhuset kan leda till en ökning av sjukdomar som astma, allergi, övervikt, diabetes, autoimmuna sjukdomar etc. Det viktiga sambandet mellan ett förändrat mikrobiom och ohälsa var länge okänt och upptäcktes för endast några år sedan. Med ny teknologi som gör det möjligt att studera mikrobiomet som förr var omöjligt, upptäcks fler och fler samband. Någon annan än jag som tycker det är superintressant?? Och självklart otroligt viktigt!!

Det är mycket som spelar in när det gäller överföringen av mikrobiomet:
Kejsarsnitt förhindrar den viktiga delen av mikrobiomet från vaginan till bebis under födsel och istället blir barnet koloniserad med barnmorskans eller sjukhusets mikrober (som oftast inte är de mest friska, då hade det hetat Friskhus..!=).
– Om antibiotika används under graviditet eller födsel så dödas de goda mikroberna av.
– Att vira in barnet i filt och placera hen i en inkubator innebär att bebisen inte får någon chans att omedelbart få moderns hudmikrobiom via hud till hud kontakten.  Istället får bebisen sjukhusets mikrober från filt och sjuksköterska.
Modersmjölkersättning gör att bebisen inte får mikroberna via moderns bröstmjölk, liksom försvagas den normala utvecklingen av den nyföddas immunförsvar och utveckling av maghälsan.

Dessa är bara några exempel på hur det mänskliga mikrobiomet kan förändras direkt vid födsel. Det är otroligt viktigt att vara medveten om mikrobiomets betydelse för framtida hälsa och de risker och fördelar som olika procedurer innebär. Även om vi självklart inte alltid kan styra det som händer så kan vi med kunskap och information påverka mycket!

Moderns och faderns maghälsa innan befruktning kan alltså vara avgörande för barnets hälsa, liksom moderns livsstil under graviditet samt procedurerna under och efter förlossning. Visst är det otroligt häftigt hur stor påverkan vi kan ha om vi gör aktiva val?!?!

Här en kort animerad film som förklarar mikrobiomet på ett bra sätt!

http://microbe.net/2013/11/24/microbe-video-of-the-week-npr-animation-of-the-human-microbiome/

Källa: http://www.bastyr.edu/news/health-tips-spotlight-1/2015/06/how-microbiome-affects-your-babys-birth-and-health  

3 Responses to “Börjar barnets hälsa innan födsel? Del 2

Trackbacks & Pings

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.