Egengjord Choklad som lördagsgodis?

chokladKanske följer du traditionen med lördagsgodis eller så har du lördag varje dag! I vilket fall kanske du vill testa på att göra egen choklad och gotta på i helgen!

Så är choklad egentligen bra eller dåligt för oss?

Om du tittar på innehållsförteckningen i en vanlig chokladkaka är den tyvärr ganska lång och framförallt i mjölkchoklad. Även de finare märken tillsätter tyvärr tveksamma ämnen. Ju högre kakaohalt, desto renare choklad är ofta tricket. Men i de allra flesta 70% chokladerna finns det tyvärr tveksamma ämnen och smaksättningar. Tråkigt men sant, jag menar hur svårt kan det vara?? Inte speciellt visar det sig här, detta recept kan alla göra och chokladen smakar minst lika gott som en färdigköpt!!

Choklad och kakaobönan den kommer ifrån innehåller mängder av ämnen som är positiva för vår hälsa. Resveratrol är ett ämne i kakao som inte bara skyddar hjärna och nervsystem utan även gör att vi lever längre! Den innehåller naturliga inflammationshämmande ämnen som även finns i tex gurkmeja. I dagens samhälle är det svårt att undgå inflammation och många lider av kronisk inflammation, hur härligt är det inte att kvalitetschoklad kan ha en positiv effekt?! Det finns studier som visar att det är våra bakterier i magen som hjälper till att bryta ned och fermentera dessa komponenter i chokladen och gör dem anti-inflammatoriska (bland annat goda bakterier som bifidobakterier).

En av de största anledningarna till att fundera på att inkludera choklad i ditt kostintag är för mängden antioxidanter som finns. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler som skadar celler i vår kropp och skadade celler leder till sjukdomar. Polyfenols är typen av antioxidanter som finns i kakao och som skyddar mot de fria radikalerna. (Mjölk förhindrar dock upptaget av polyfenols). Dock finns antioxidanter i en massa annan mat från naturen..!

Naturliga stimulanter i choklad ger oss en energiboost både fysiskt och mentalt, främst från ämnena koffein och theobromin. Rå kakao är bitter och choklad med hög kakaohalt blir därmed bitter i smaken. Det är ämnet flavonoider som gör chokladen bitter, tyvärr tar många tillverkare bort dessa flavonoider för att minska bitterhet och därmed försvinner många fördelar! Flavonoider i chokladen ökar bland annat blodcirkulationen och choklad innehåller även ämnen som påverkar vårt humör och ger oss må bra känslor och minskade stressnivåer.

Visst är detta positivt!! Det är dock viktigt att komma ihåg att även något kan vara fördelaktigt för vår hälsa betyder det inte att man kan äta hur mycket som helst av det. Om du är som jag och har lite svårt att stanna vid ett par rutor så har du en utmaning att jobba med=) För mer information om kvalitet och mängd kan ni kika vidare på  (http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/03/31/dark-chocolate-health-benefits.aspx).

Så nu till receptet för egengjord choklad!

Ingredienser:
100 g Kakaosmör
6 Msk Kakao
2-4 Msk Honung
Valfri smaksättning : Chilli, Vaniljpulver, Lakrits, Eterisk Citronolja, Eterisk Pepparmynta, Nötter, Frukt..

Smält försiktigt kakaosmöret och blanda i kakao och honung, tillsätt sedan smaken! Häll på plåt eller i formar och sätt in i frysen ett par timmar. Mina smaksättningar var:
1.Vanilj och Hasselnöt
2. Några droppar Eterisk Pepparmynta
3. En nypa Chilipulver
4. Några droppar Eterisk Citronolja

Kan inte välja en favorit då de alla var så goda! Återkom gärna med vilken smaksättning du valde!

 

4 Responses to “Egengjord Choklad som lördagsgodis?

 • Min choklad bara smälter i rumstemperatur, hur länge kan denna vara framme? 🙂

  • Hej Louise, jag har märkt stor skillnad när jag gjort choklad på kokosolja vs. kakaosmör, då kokosoljan har en lägre smältpunkt och smälter snabbt i rumstemp. Chokladen på kakaosmör har jag inte haft framme tillräckligt länge så jag kan inte svara på det tyvärr.. Antingen har den tagit slut snabbt eller så har vi ätit från kylen=)

   Hoppas du löser gåtan=)

   Mvh Kristin

 • För mig fick chokladen en väldigt sur eftersmak, varför blir det så? Mer honung hjälpte inte..

  • Hej, vad konstigt!! Sur eftersmak… hmm det har jag ingen aning vad det kan ha berott på.. Har du testat mer än en gång?

   Mvh Kristin

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.