Fasta för hälsa?

Vi är alla väldigt noggranna med att ta hand om vår utsida och vara hygieniska och renliga. Insidan glömmer vi dock bort och den är ju egentligen än viktigare för vår hälsa än utsidan! Tyvärr är det ju så att i vår moderna värld går det inte att undvika gifter, även om man försöker sitt bästa så utsätts vi alla i vår miljö för förorening. Det positiva är att det finns sätt att bli av med gifterna vi samlat på oss i kroppen – genom att fasta/detoxa/rena vår kropp. Fasta har förekommit i alla tider och betyder “att stärka” kroppen, då det stärker oss fysiskt och psykiskt. Det ska abslout inte ses som en bantningsmetod, (vilket jag länge såg det som och därför tog avstånd ifrån), utan istället som ett sätt att ge kroppen en chans att vila, återhämta sig och få en ny start.

När man fastar ger man kroppen (framförallt matsmältningen) en paus från mat, ca 90% av vår energi går åt till att smälta maten vi äter, vilket innebär att kroppen kommer att ha energi till sånt som den vanligtvis inte har tid till; att reparera skadade celler, bilda nya celler eller göra sig av med gifter som byggts upp under åren. Våra kroppar har förmågan att läka sig själv, men om den är full med gifter och vi äter mat som är svår att bryta ned har den fullt upp med bara det! Genom att fasta ger vi alltså kroppen en chans att arbeta ostört. 

Ett sätt att se på det är att att jämföra det med en affär som stängs i en vecka, men alla anställda kommer till jobbet ändå. Detta verkar ju konstigt eftersom affären är stängd så kommer inga kunder att komma, men det innebär att arbetarna har tid och energi till att göra sådant som de annars inte hinner – fixa väggar, golv, effektivisera procedurer etc, genom att ta hand om sådana uppgifter kommer affären långsiktigt fungera bättre. Detsamma händer i vår kropp under en veckas fasta efter att ha samlat på oss gifter under flera år så är all fokus på att bryta ned, ta upp och eliminera mat och göra sig av med slaggprodukter. I och med fastan så ger vi kroppen en chans att prioritera och ta hand om det som behövs!

Våra kroppar arbetar konstant med att göra sig av med slaggprodukter och kan hantera otroligt mycket men under åren byggs det på och kroppen hinner till slut inte med att göra sig av med gifter fortare än vad vi tar in dem. Som alltid så talar kroppen till oss via symtom och tecken, dessa kan vara:

1. Urinet: Illaluktande och mörkgult snarare än väldigt ljust
2. Avföring: förstoppad eller oregelbunden och sker inte varje dag, hos hälsosamma indiver tömms tarmarna efter varje stor måltid, vilket innebär 3 gånger per dag. Om kroppen inte eliminerar slaggprodukter i samma tempo de kommer in, innebär det att de blir kvar i kroppen och kan så småningom leda till problem.
3. Kroppsdofter: illaluktande avföring, dålig andedräkt eller dålig lukt under armhålorna är tecken på att vi äter felaktigt och att kroppen inte kan ta hand om maten.
4. Huden: Kvaliten på huden är en reflektion av vad som pågår på insidan, lider man av hudproblem som utslag, finnar, eksem tyder det på problem av att även insidan.
5. Humör och mentalt välmående: Känner man sig ostabil i humöret, stressad över småsaker, trött under eftermiddagen kan det vara tecken på att en utrensning kan behövas.
6. Om man är sjuk: när kroppen kämpar med ett virus tappas automatiskt aptiten för att all energi behövs till att göra sig av med sjukdomen, inte till att smälta mat. 

De naturliga sätten att fasta på är att bara dricka vatten (tuffaste formen) och den mer vanliga är juicefasta och dessa kan pågå allt ifrån 1 dag till 100 dagar, dag 2-4 anses vara tuffast då mest utrensning sker och efter 3 dagar börjar kroppen att producera nya celler. Det finns även periodisk fasta som innebär att man fastar 16 timmar om dagen eller en/några dagar i veckan, 5:2 dieten ett exempel.
Fasta

Detta var en introduktion till begreppet fasta, fler inlägg kommer!

Trackbacks & Pings

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.