Kan man bli av med sin allergi?

Kan man bli av med sin allergi eller måste man lära sig leva med den? Många allergiker har blivit informerade att det inte finns något att göra åt deras allergi och att lösningen är medicin som hjälp. Det är viktigt att förstå att allergier, intoleranser och överkänsligheter beror på att immunförsvaret reagerar felaktigt/överreagerar när det kommer i kontakt med ämnen som egentligen inte är farliga för kroppen. Det kan vara mat, pollen, djur, damm, naturliga ämnen, syntetiska ämnen etc. Kroppens sätt att reagera kan variera från allvarlig anafylaxi till mildare symtom som snuva, huvudvärk, diarré, utslag, nysningar. Reaktionerna från immunsvaret kan vara omedelbara vilket gör då det lättare att härleda till det som triggar, eller kan även vara fördröjda.

Enligt Forska Sverige har omkring 40% av Sveriges befolkning någon form av allergisk sjukdom. Det är den vanligaste kroniska sjukdomen bland barn och ungdomar i Sverige. Var tionde svensk har astma, det har skett en stor ökning av astma och allergi. Mellan 2003 och 2011 ökade andelen 4-åringar med astmadiagnos i Sverige med över 50 %. I världen beräknas antalet som har astma öka från dagens 300 miljoner till 400 miljoner fram till år 2025Detta låter ju helt galet..! Nästan varannan svensk lider av någon form av allergisk sjukdom..?? Siffrorna bara ökar, vad kan detta bero på? Genetik? Otur?

Förändringar i vår miljö, faktorer som vaginal födsel, bröstmjölk, kontakt med naturen, överanvändning av antibiotika/läkemedel, kemikalier etc. kan spela en stor roll vad gäller utveckling av allergi. Vår miljö är numera full av olika typer av kemikalier med allt ifrån städprodukter, klorerat vatten, tillsatser i mat, bekämpningsmedel och insektsmedel i odling med mera. Dessa har en negativ påverkan på vårt immunförsvar och skapar obalans i kroppen. Vi måste tänka på att sambandet mellan planetens hälsa och människans är stor och i nuläget tar vi inte särskilt väl hand om vår planet..!

Det finns 4 områden som har stor bidragande inverkan på förekomsten av allergier:
1. Kost: Många är allergiska mot råvaror som gluten, laktos, ägg, jordnötter, skaldjur etc och det handlar inte bara om råvaran i sig utan ofta hur den blivit producerad och framställd. Särskilt numera då det används en stor mängd olika former av kemikalier som skapar obalans i vår bakterieflora genom att de goda bakterierna dödas av.
2. Matsmältning: En dålig matsmältning har svårt att bryta ned maten vi äter. Magsyran och enzymer är superviktiga i denna process. Om antalet enzymer är låg bryts inte proteiner ner till en lämplig storlek, vilka kan skapa en immunrespons (kroppen tror att det är främmande ämnen).
3. Mikrobiom: De goda och onda bakterierna interagerar direkt med vårt immunförsvar, om bakteriefloran är i obalans blir det obalans i immunförsvaret. Läs tidigare inlägg ”Allergiker har en fattigare tarmflora”  .
4. Läckande tarm: En skadad eller inflammerad tarmslemhinna orsakad av otillräckligt nedbruten mat, obalans i bakteriefloran, kemikalier i mat eller läkemedel.

Om inte dessa områden är välfungerande så blir resultatet ofta ett överaktivt immunförsvar. Detta kommer att fortsätta driva reaktioner av intoleranser och allergier med sina negativa effekter. Det positiva är att det finns mycket man kan göra själv för att förbättra dessa områden! Både genom att undvika det som eventuellt triggar samt att återställa en stark maghälsa och därmed bygga ett bättre immunförsvar.

Några exempel är:
– Undvik olika typer av kemikalier samt sådant som ej är hälsofrämjande
– Ät prebiotiska och probiotisk mat som är magens goda bakterier
– Ät en varierad näringsrik ekologisk kost för att få i sig alla essentiella näringsämnen, aminosyror och fettsyror.
– Drick rent (filtrerat) vatten
– Minimera Stress
– Prioritera sömn
– Spendera mycket tid utomhus

Låter det rimligt men du vet kanske inte vart du ska börja? Hälsotuggs 4-veckors livsstilsprogram är en bra början som tar upp många av dessa ämnen och ger stöd till att börja fatta bättre beslut vilket ger en bättre livsstil som i sin tur leder till bättre hälsa! Önskar du mer personlig guidning så kan du läsa mer eller boka in det här.

/Kristin

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.