Kökets medicin – 12 fantastiska kryddor

Finns det medicin i köket? Menar jag läkemedel? Nej, mat som medicin så klart!=). Enligt mig är vårt samhälle lite väl snabbt med att vända sig till piller för vardagskrämpor som huvudvärk, förkylning, magvärk, mensvärk, muskelvärk etc. Bara för att ett läkemedel säljs utan recept innebär det inte att man kan inta dem hur som helst eller att de kommer utan bieffekter. Lever och njurar får jobba hårdare, tarmslemhinnan irriteras och tunnas därmed ut och immunförsvaret dämpas. Symptomen är där av en anledning och ska inte ignoreras. Varför inte vända sig till fantastiska naturen istället för lindring? Jag har tidigare skrivit om några exempel på Naturens Antibiotika och i vårt kök finns hjälpmedel för att lugna och dämpa vardagliga hälsobesvär.

Kökets medicin – 12 Fantastiska kryddor:

1) Kanel:  Lika god som nyttig!  Endast en halv tesked om dagen kan drastiskt sänka blodsockernivån för de med diabetes. Kanel har även visats sänka ”det onda” kolesterolet och motverka urinvägsinfektioner. Vanlig kanel som säljs i affären är tyvärr inte alltid äkta vara, skillnaden på stängerna kan man se genom att den äkta kanelstången har flera lager, medan den oäkta endast har ett lager. Ekologisk Ceylon kanel är det man kan hålla utkik efter.

2) Basilika:  Denna ört kan användas på hudinfektioner och insektsbett. Basilika är hög på A, C vitamin, fosfor och kalcium. Även järn, magnesium och kalium. Den sägs förbättra hjärt och kärlsystem, syn samt matsmältning. Basilikate kan även lindra huvudvärk, lugna nerver samt sänka feber..! Supermat med andra ord!!

3) Cayenne: Cayenne är känd för att boosta förbränning och förbättra cirkulation, samt lindra mensvärk.

4) Kryddnejlika: Denna fina krydda är en stark anti-fungal, anti-mikrobisk vilket gör den till ett bra val för att hålla mage och tarm stark. Smaken är god i framförallt te och bakning, kryddan kan även användas externt vid tandvärk (ett bra val som i form av eterisk olja har hjälpt oss med Felicias tandvärk).

5) Persilja: Externt lindrar persilja klåda samt ger fräsh andedräkt istället för tuggummi/mintpastill. Persilja är en av de mest näringsrika och detoxande örter som finns, anti-inflammatorisk, lindrar spasmer och är urindrivande. Örten hjälper vid matsmältningsbesvär och kolik. Perfekt att ha i sallad, juice eller smoothie.

6) Salvia: Te från salvia har använts i generationer för att lindra depression och ångest, alltså en bra krydda för mentalt välmående . Den sägs även hjälpa till vid akne, gom och halsinfektioner.

7) Timjan: Bra för lungfunktion, antibakteriell samt parasitisk och kan hjälpa vid aptitlöshet, diarre, magkramper.

8) Kardemumma: ”Kryddornas drottning”, och näst efter ”kryddornas kung” svartpeppar,är det en av de mest värdesatta kryddorna i världen. Kryddan används invärtes för matsmältningsbesvär, illamående, kräkning samt minska slemproduktion. Den lindrar även magvärk och gaser. Inom traditionell Ayurveda tuggas kardemummafrön för att främja pH värde efter intag av kaffe.

9) Kummin: En av mina favoriter! Kummin är full av fytokemikalier (växternas immunförsvar som även stärker vårt), antioxidanter, mineraler som järn, koppar, kalcium, selen, zink, magnesium och mycket B-vitaminer.  Kummin kan öka enzymutsöndring och stärka matsmältningen. Kryddan används vid sömnsvårigheter och när förkylning är på gång på grund av sin antiseptiska egenskaper (motverkar bakterier, virus etc).

10) Koriander: Koriander är också en liten näringsbomb fylld med framförallt järn, magnesium och fibrer. Främst använd för att främja matsmältning. Den sägs även sänka blodsockret och vara otroligt avgiftande. on.

11) Ingefära: Denna rot har ett bra rykte vad gäller anti-inflammatoriska egenskaper samt lindra illamående och lugna en orolig mage. Studier har visat att ingefära är effektivt vid åksjuka, efter operation illamående samt illamående under graviditet. Ingefära är bra för matsmältning, främjar näringsupptag och lindrar gas och uppblåsthet. Roten stimulerar också cirkulationen så är bra vid kalla händer och fötter.

12) Gurkmeja: Suverän krydda mot inflammation och smärta. Det är en fantastisk källa av indirekt antioxidanter, vilket betyder att den boostar och stimulerar kroppens egna produktion av antioxidanter flera timmar efter intag. Människor i vissa blåzoner (där befolkningen lever längst med bra hälsa) tex Okinawa, Japan har lägst inflammation i kroppen och äter gurkmeja dagligen.

Vi får inte glömma fantastiska salt och svartpeppar som hjälper upptaget av näring! Vilka av dessa använder du i din matlagning? Jag är uppväxt med salt och peppar som kryddning så allt annat känns utanför min bekvämlighetszon, men jag försöker utmana mig själv och experimenterar! Kummin är definitivt en favorit smakmässigt. Utöver kryddor använder jag även eteriska oljor som ”mat som medicin” i bakning och matlagning.

/Kristin

2 Responses to “Kökets medicin – 12 fantastiska kryddor

  • Ännu ett toppen inlägg!!!
    Du är så himla duktig och inspirerande på många sätt:)

    Du skriver att kummin är en av dina favoritsmaker- menar du spiskummin eller finns någon annan variant av kummin?

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.