Pepparmynta – den favorita eteriska oljan

PepparmyntaPepparmynta är en av mina absoluta favoritoljor och en av de äldsta och mest ansedda örterna som används mot matsmältningsproblem. Forskning visar att pepparmyntsolja som inandas utlöser en känsla av mättnad efter måltider, förbättrar smak- och doftsinnet och förbättrar koncentrationsförmågan och den mentala aktiviteten. Pepparmyntsolja som appliceras utvändigt ger en lindrande, svalkande känsla som kan avhjälpa fysiska besvär.

Användningsområden:

1. Ta 1 droppe pepparmyntsolja på tungan och andas in i näsan och bihålorna för att lindra nästäppa vid förkylning.

2. Tillsätt en droppe i örtte eller en karaff vatten som hjälp att förbättra matsmältningen och lindra halsbränna eller som måltidsdrink.

3. Häll ett par droppar pepparmyntsolja i en kopp hett vatten och avnjut i stället för kaffe.

4. Häll 1 droppe pepparmyntsolja i ett glas vatten och drick, det ger svalka när det är varmt.

5. Inhalera oljan före och under träningspasset för att höja humöret och minska trötthetskänslorna.

6. Gnid in pepparmyntsolja på lederna för att lindra artrit, eller på hälsenorna vid smärta.

7. Häll 1 droppe pepparmyntsolja på tungan för att få bort dålig andedräkt.

8. Andas in doften av pepparmyntsolja för att minska aptiten och förhindra småätande.

9. Gnugga in en droppe på tinningarna, pannan, utanpå bihålorna (undvik kontakt med ögonen) och i nacken för att lindra tryckande huvudvärk eller vid feber.

10. Vid hicka, applicera 1 droppe pepparmyntsolja på vardera sidan om 5:e halskotan.

11. Använd pepparmyntsolja i doftspridaren när du studerar för att öka koncentration och noggranhet. Andas in pepparmyntsolja vid en tenta för att förbättra minnet.

12. Vid åksjuka och sjösjuka massera in några droppar på magen, lägg en droppe längst ut på tungan eller på handlederna, eller inhalera oljan för att lindra lättare magbesvär som uppkommit i samband med resa.

13. Gnid in 4-6 droppar i handflatan och massera över magen och runt naveln för att lindra matsmältningsbesvär, gaser och diarré.

14. Massera in några droppar peppparmyntsolja på kroppsskada för att lindra inflammation.

15. Applicera pepparmyntsolja (ej på sårig hud) för att lindra klåda.

16. Om huden skadats av giftig murgröna eller giftek, applicera pepparmyntsolja lokalt, ren eller utspädd med vegetabilisk olja.

17. Lägg 2 droppar olja längst ut på tungan och gnugga in ytterligare en droppe under näsan som hjälp att minska tröttheten, uppnå förbättrad koncentration och bli piggare. Bra vid nattkörning .

18. Kombinera med Lavendelolja för lugnande och stärkande kropps-, nack- eller fotmassage.

19. Applicera olja upprepade gånger på nacken och axlarna för att hålla energinivån uppe under dagen.

20. Massera in 2-3 droppar på bröstet eller droppa olja i en luftfuktare för att lindra besvär som orsakats av kallt väder samt för att underlätta normal andning.

21. Vid matlagning, smaksätt gärna med pepparmyntsolja, vilket också gör maten mer hållbar. Egengjord choklad med smaksättning av pepparmynta är en klar favorit!

22. Skräm bort myror! Sätt några droppar pepparmynta i deras spår för att skicka tillbaka dem. Du har inget behov av giftiga bekämpningsmedel! För myggbett, tillämpa pepparmynta och lavendel direkt på bettet så kan det bidra till att minska klåda.

23. För att hålla råttor, möss, myror eller kackelackor borta från ditt hem, ta 2 droppar pepparmyntsolja på en bomulstuss och lägg den där djuren brukar ta sig in.

24. För att få bort bladlöss, blanda 4-5 droppar pepparmyntsolja med 1dl vatten och spreja växterna.

25. Avlägsna fästningar genom att ta 1 droppe pepparmyntsolja på bomulstuss och badda över fästningen. Vänta tills den släpper greppet innan du tar bort den.

26. Blanda pepparmyntsolja i fotbadet för att lindra ömma fötter. Rör om i vattnet under tiden du har fötterna blöt.

Behöver jag fortsätta?=)

pepparmynta
För underbara dofter och en påverkan på vår hälsa och välbefinnande så använder jag ofta en doftspridare i hemmet. Den går från och till dagligen med varierande oljor beroende på syfte. Doftspridare av naturlig form istället för en syntetisk luftfräschare är bättre för både dig och naturen.

Den kan användas till att:
– Förvandla omgivningen, eteriska oljoemolekyler sprids i luften och skapar en avslappnande atmosfär
– Eliminera dåliga lukter
– Skydda familjens hälsa, skadliga hushållskemikalier ersätts med naturliga eteriska oljor.
– Öka luftfuktigheten, den konstanta fuktade luften hjälper till att hålla huden fuktig och syresättningen hög

Om du är sugen på att testa dessa förslag och beställa en pepparmynta så kan du göra det här eller hör av dig!
Eteriska Oljor Young Living

5 Responses to “Pepparmynta – den favorita eteriska oljan

 • Hej!
  Pepparmyntsolja är definitivt en av mina favorita. Brukar ta en droppe under tungan, massera in ytterligare en droppe i tinningar samt ta en droppe i min vattenflaska under Taekwondo träningen. Det hjälper mig att hålla koncentrationen uppe och jag blir piggare 🙂

  Hälsningar
  Julius Lundberg

Trackbacks & Pings

 • Egengjord Choklad - Recept - Hälsotugg :

  […] frysen ett par timmar. Mina smaksättningar var: 1.Vanilj och Hasselnöt 2. Några droppar Eterisk Pepparmynta 3. En nypa Chilipulver 4. Några droppar Eterisk […]

 • Chokladbollar med smak av Pepparmynta - Recept - Hälsotugg :

  […] de traditionella så är dessa väldigt nära, de är bara boostade med den härligt goda smaken av pepparmynta, de är gjorda på ingredienser de allra flesta har hemma och är en liten uppgradering av de gamla […]

 • Choklad-Cashew-Fudge - Recept - Hälsotugg :

  […] Ingredienser till Choklad-Cashew-Fudge: 3 dl Kokosolja 2 dl Kakasmör (går lika bra med mer kokosolja) 2,5 dl Kakao 1,5 dl Nötter (Cashew, Valnöt, Hasselnöt… jag valde cashew) 2 Msk Nötsmör (Jordnöt, Mandel, Hasselnöt, Cashew… eller skippa det helt! Jag valde jordnötssmör i denna) 2 Msk Honung Valfri smaksättning (det går lika bra utan men jag tycker det är roligt att experimentera med smaker, så jag valde att lägga till ett par droppar av Eterisk Citronolja för en härligt fräsh smak! Nästa gång blir det nog Pepparmynta!) […]

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.