Tips vid förkylning

Hösten och vintern är i full gång på norra halvklotet vilket innebär förkylningssäsong! En förkylning kan vara halsont, snorig näsa, hosta, nysa och ibland kan detta faktiskt vara positivt och goda tecken på att ditt immunförsvar motarbetar busarna som försöker sprida viruset i din kropp. Om kroppen snabbt återhämtar sig och så är immunförsvaret starkt, men är förkylningarna långdragna och kommer ofta är immunförsvaret komprimerat. Personer med ett nedsatt immunförsvar eller näringsbrist kan ha ökad risk att bli förkylda. Även sömnbrist, resande, emotionell stress, ha blivit utsatt för mögel och liknande belastar immunförsvaret och kan också innebära ökad risk för förkylning.

Först och främst är det viktigast att förebygga genom att ha en hälsosam livsstil med näringsrik naturlig mat, dricka mycket rent vatten, vara ute i solen och friska luften (D-vit tillskott när solen ej är tillräcklig), hålla sig borta ifrån kemikalier, prioritera sömn, rörelse etc! Antibakteriell handtvål/sprit är inte lösningen för att hålla ovälkomna bakterier och virus borta, istället kan de göra det motsatta..! Läs mer i detta inlägg.

Vad kan man göra för att hjälpa kroppen när förkylningen slagit till?
De två vanligaste valen är:
1. Söka snabb lindring i form av läkemedel och därmed motarbeta kroppens inre läkande förmåga. Visst kan de dämpa symtom och ge kortsiktigt lindring men de belastar kroppen och negativa effekter kan visa sig längre fram. (Läs innehållsförteckning och eventuella biverkningar på allt du stoppar i din kropp, vare sig det är mat, läkemedel som febernedsättande eller influensavaccin.)
2. Låta kroppens inneboende läkande förmåga få sköta sitt, men att stötta den på vägen.

Vatten och vila är viktigast! Vatten hjälper till att skölja viruset ur kroppen och lägger du till citron, ingefära (innehåller C-vitamin) och salt (oraffinerat bergssalt/havssalt) så förhndrar du slembildning och vätskebrist.

Undvik att belasta kroppen med processerad mat utan fokusera på näringstät kost. Det finns massor av örter, växter och råvaror som är fantastiska vid förkylning och jag tar bara upp några få här. Mat som benbuljong innehåller aminosyror och mineraler som stöttar immunförsvaret. Vitlök är en naturlig antibiotika och innehåller allicin som är antibakteriell och antiviral. Krossa en vitlöksklyfta, häll i ett glass vatten och drick! Äppelcidervinäger 1 msk i ett glass vatten, gurgla och drick resten. Oreganoolja är en annan av naturens antibitoka, läs om fler naturliga antibiotika här. Även frisk luft och ren imohusmiljö är viktigt.

Önskar dig en hälsosam höst/vinter!

/Kristin

One Response to “Tips vid förkylning

  • Hej! Jag bor på landet och vårt dricksvatten kommer från egenborrad brunn. Vi har satt in ett filter och vattnet är enligt är labbtester godkänt dricksvatten. Rekommenderar du ytterligare rening för att få ännu renare vatten? Jag tänker på filteringkanna? Eller finns det något annat bra? Vad rekommenderar du?

    Tack för att du finns och sprider din värdefulla kunskap <3

    Vänliga hälsningar Elin

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.