Viktiga jod

Viktiga jodKroppens alla celler behöver jod för att fungera optimalt. Jod fungerar som en slags metabolisk regulator. Jod ansvarar även för produktionen av alla kroppens hormoner! Jod ökar kroppens avgiftning av giftiga metaller som t.ex. aluminium, kadmium, bly, kvicksilver och halogenerna: brom, klor och fluor.

Jod är ett icke-metalliskt grundämne som tillhör gruppen halogener. Vårt intag av jod har minskat markant då jorden numera är utarmad på jod, liksom finns mer fluor, klor och brom i vår miljö och dessa tävlar alla om samma receptorer i kroppen. På grund av fluor i tandkräm, vatten, klor i vatten och brom i mat, möbler och kläder innebär det att den lilla jod vi får i oss har svårt att tas upp av kroppen då receptorerna redan har befästs av fluor, klor eller brom.

Problem med sköldkörteln har blivit allt vanligare i det västerländska samhället och jod är absolut nödvändigt för bildandet av sköldkörtelhormon i sköldkörteln. Den största delen (ca 75 procent) av jod finns i sköldkörteln och i musklerna, ca 10 procent i huden och 7 procent i skelettet. De övriga 13 procent finns i endokrina systemet, t.ex. i äggstockarna, bröstkörtlarna, prostatan och CNS.  Jodbrist är 6 ggr vanligare hos kvinnor än hos män.

Chris Kresser som arbetar med integrativ medicin i USA och som har skrivit mycket om hypotyreos menar att 80 % av hans hypotyreospatienter har jodbrist. ”Iodine deficiency is the most common cause of hypothyroidism worldwide”. Även Dr. David Brownstein säger att han efter att ha testat över 500 patienter har funnit att 94,7 % av dem har jodbrist. Även samband finns mellan jodbrist och PCOS samt endometriosis.

Den främsta lösningen mot jodbrist blev att jod tillsattes i mat, främst bordssalt. Denna formen av jod är dock syntetiskt vilket är svårare för kroppen att ta upp, liksom innebär bordssalt andra negativa effekter på hälsan. Jod hittas i havsvattnet, främst i råvaror som alger, fisk och skaldjur och havssalt är rik på jod. Även kvalitetsägg, kött och grönsaker innehåller mindre mängd jod. Jod tas upp via hud eller tarmen så människor som bor vid havet och andas in havsluft och badar i havsvattnet tar på så sätt upp jod via vattnet/luften. Jod arbetar tillsammans med selen så det är viktigt att ha en bra nivå av båda, eller inta båda om man behöver supplementera.

Jodmättnadstest på huden: För att kolla nivån av jod i kroppen kan man tillsätta ca 1 droppe jod/kaliumjodidvätska (vi använder lugol´s lösning) på insidan av låret/armen på ett område av en krona och se om färgen försvinner inom 12 timmar. Fläcken ska fortfarande kunna anas efter 12 timmar då det betyder att kroppen har god tillgång på jod. Om färgen försvunnit inom 12 timmar innebär det förmodligen jodbrist. Detta hemmatest kan ge en indikation på nuläget, men ska tas med en nypa salt, det bästa är att göra mer exakta provtagningar via t.ex urin.

För att läsa mer om jod:
http://www.hypotyreos.info/behandling/jod
http://kurera.se/jod-i/
http://www.naturalnews.com/045302_iodine_deficiency_pregnant_women_brain_development.html
http://www.naturalnews.com/045012_iodine_deficiency_hypothyroidism_nutrition.html
https://www.organicfacts.net/health-benefits/minerals/health-benefits-of-iodine.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8054857
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25663362
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3074887/

4 Responses to “Viktiga jod

 • Hej! Vad anser du om jodtillskott vid vid Hashimotos? Med vänlig hälsning, Elin

  • Jod är en viktig komponent i sköldkörtelhormoner och även selen! Mycket av vår jod och selen finns nämligen just i sköldkörteln och de båda behövs för hormonerna produktion och funktion. Jag använder Lugols jodlösning samt äter ett par paranötter just för att de innehåller mycket selen. Mvh Kristin

 • Hej
  Kan man göra ett vanligt jodtest på vårdcentralen?

  • Hej Carina!

   Jag vet faktiskt inte hur det ligger till med det..! Urinprov är det som sägs vara mest tillförlitligt, så tyvärr har jag inget svar att komma med..! Mvh Kristin

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.