10 sätt att använda chiafrön

chiafrönNamnet chia kommer från chian som betyder oljig, vilket förklarar en av fröets största fördel,  nämligen innehållet av den livsnödvändiga fettsyran omega 3 (som vi även får från bland annat feta fiskar).

Chiafrön hjälper till att minska sötsug samt kontrollera aptiten eftersom de sväller i magen (med vätska sväller de upp till 17 gånger sin storlek) och är en bra källa för protein (innehåller 19 aminosyror!). Dessa små frön är även fullpackade med vitamin A,B,D,E, kalcium, kalium, järn och magnesium!

Fler fördelar med chiafrön är att de är glutenfria, har högt fiberinnehåll samt med vätska sväller de som sagt till en gel, vilket är jättebra för maghälsan då gelen smidigt rör sig genom systemet och rensar upp på vägen. De innehåller 8 gånger mer omega 3 än lax! (dock är upptaget från lax lättare för kroppen än från chiafrön), de innehåller mer antioxidanter än blåbär, mer kalium än bananer, mer järn än spenat, mer kalcium än mjölk!!
(http://foodmatters.tv/articles-1/chia-seeds-for-protein-and-omega-3)

Så hur kan man då använda dessa små superfrön? Här är 10 användningsområden:

1. Använd istället för ägg i recept: byt ut 1 ägg mot 1 msk chiafrön och 3 msk vatten

2. För att tjocka till soppor och såser: Istället för att använda förtjockningsmedel och liknande så kan man lägga till en tesked chiafrön, tänk på att det kan ta en stund för fröna att svälla.

3. Grodda chifrön för att använda i sallader: Häll ett tunt lager chifrön på en terracotta tallrik, lägg den sedan på en större tallrik i vatten och täck över med en tallrik. Under dag 2, sippra lite vatten över fröna och under dag 3 borde de vara färdiggroddade och redo att tillsättas i sallad!

4. Använd i chokladkakor eller “bars“ för att få extra näring och protein.

5. Chia-gel/Sportdryck: Blanda kokosvatten och chiafrön för att få en elektrolytgel, perfekt för atleter och så mycket mer hälsosam än färdiggjorda energidrycker!

6. Som hjälpmedel när du använt slow cooker: antingen för att endast tjocka till såsen eller blanda den överblivna vätskan med chifrön i en glasburk och låta de gosa till sig och sedan använda till grönsaker eller annan rätt.

7. Gör en enkel tjock omelett/frittata av vispade ägg och chiafrön, låt stå i ca 10 min innan tillagning.

8. Kex! Malda chiafrön blandat med nötmjölk, häll ut tunnt lager på plåt och baka i ugnen

9. Kanel-Chiasmör, tillsätt nermalda chiafrön och kanel i smör och använd på kex/bröd eller tillsätt till nötsmör för en extra näringskick!

10. Chia pudding: 1dl chiafrön till 2dl valfri vätska (godast med kokosmjölk). Smidig pudding att ta med i glasburk till kontor eller på resa.

I hälsotuggs receptbank har vi använt chiafrön i följande recept: chiabröd, chiaplättar, frukostmix  och matmuffins .

Sätt igång och testa er fram med chiafrön och återkom med frågor eller ideér!

Chiafrön kan ni beställa via länken nedan=)

2 Responses to “10 sätt att använda chiafrön

 • Tack för bra tips!!!

  Precis vad jag behövde!! Har nämligen köpt chiafrön alldeles här om dagen bara, för att det ska vara så bra- men insåg att jag inte visste ett jota av vad jag skulle göra med dem…. =)))

  Har haft dem i blöt sen igår och trodde de skulle svälla som bara den… Men icke!

  Nu ska jag testa flera av era braiga tips!!

  Återigen Tack!!

  Med vänlig hälsning,

  Lina

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.