2019 – Våra Tiny House planer!


2019 kommer innebära stora förändringar för vår familj då vi har bestämt oss att flytta till ett Tiny House på hjul! Jag och maken har fascinerats över idén och har efter diskuterande samt efterforskningar bestämt oss för att göra slag i saken!

Som för de allra flesta var vår första tanke ”kul idé, men för oss med barn och hund skulle det inte fungera”.. Hjärnan letar hellre problem än lösningar, men efter att ha läst på mer och pratat med familjer som bor i Tiny Houses så ser vi definitvt fler fördelar än nackdelar, särskilt i Australiens fördelaktiga klimat!

Så vad är ett Tiny House? Inspirationen kommer från den så kallade tiny house-rörelsen, som startade på 1990-talet i USA och tog ny fart efter bankkrisen på 2000-talet när många amerikaner förlorade sina hus och behövde en billig bostad. Tiny house-rörelsen förespråkar att man bygger sitt eget lilla hus med miljövänliga naturmaterial, allra helst av återbruk. Ett tiny house brukar vara mellan 10 och 30 kvadratmeter stort och står ofta på hjul.

Så vad är det som lockar oss?

Mer familjetid: Boendet är en av de största kostnaderna, väljer man ett billigare boende som Tiny House så har man flexibiliteten att gå ner i arbetstid.

-Ekonomiskt: Mindre boende ger färre kostnader och Tiny Houses kan även vara självförsörjande.

Miljövänligt & Hållbart: Det ”ekologiska fotavtrycket” blir mindre då färre resurser används och konsumtionen minskar. Det känns bra i själen att ta större steg mot att vårda planeten.

-Minimalism: Minskad konsumtion och att äga färre saker är befriande och möjliggör ett enklare liv med färre ägodelar och färre arbetstimmar. Mahatma Gandhi lär en gång ha sagt: ”Om du äger fler än 50 saker så är det sakerna som äger dig”… Konsumtionssamhället vi lever i nu är långt ifrån det!

-Frihet: Mer flexibilitet att välja vad man gör med sin tid ger mindre stress och ett lugnare livstempo.

Leva närmre naturen: Ett minihus gör automatiskt att man spenderar mer tid utomhus och dygnet styrs av ljuset/mörkret.

Livskunskap: I vår moderna värld tar vi för givet att rinnande vatten kommer ur kranen, belysning när vi trycker på en knapp, när vi spolar toaletten försvinner innehållet… Hur fungerar detta egentligen? Med solpaneler, kompost-toa, vattentankar etc tvingas man lära sig om dessa processer och naturens resurser!


Vi har ritat upp vår design, pratat med byggare och eftersom vi är väldigt hälsomedvetna så vill vi självklart bygga ett hälsovänligt hem! Detta har varit den största utmaningen, då byggmaterial inte riktigt har hälsan i fokus. Material i golv, isolering, väggar, färg, möbler, mattor, draperier etc är vanligtvis fulla av kemikalier. En amerikansk undersökning menar att genomsnittshemmet består av 80 000 kemikalier, varav 3000 är testade för säkerhet..!. (När något testas för säkerhet testas påverkan av ETT ämne, inte en kombination av flera som dock alltid är fallet!). Formaldehyd och ftalater är två stora bovar i hemmet som anses trigga astma och även kunna leda till cancer.

Ren luft är superviktigt för vår hälsa men kvalitén på inomhusluften är som sagt ofta komprimerad. Dofter vi känner från produkter, VOC (volitile organic compounds) frisläpps och skapar en låggradig kemikaliebelastning på kroppen. Nattid är extra viktig! Det är tiden då kroppen återhämtar sig och försöker läka det som behövs, men om vi sover med dessa ämnen i huset kan inte kroppen göra sitt jobb utan störs av dessa ämnen. Lider man av kroniska sjukdomar, diffusa besvär, extrem trötthet etc kan det vara värt att kolla över sitt hem!

Material vi kommer använda är stål, obehandlad furu/tall, ull som isolering, linoleum (linfröolja) som golv, samt hälsovänliga lim och färg. När hela planen är färdig med alla material lägger jag ut ett inlägg med mer information. Vi har definitivt lärt oss enormt mycket under våra efterforskningar och har även tagit hjälp av en konsult i hälsosamma byggmaterial.

Vi är enormt taggade på det nya äventyret som detta innebär. Vare sig man ser det som en kortsiktig eller långsiktig plan, så lär erfarenheten vara ovärderlig både för vuxna och barn!

Skulle ni kunna tänka er att bo i ett Tiny House?:)

/ Kristin

2 Responses to “2019 – Våra Tiny House planer!

  • Åh så spännande! Ser verkligen fram emot att följa er vidare i den här resan
    Vi bor i en etta, men har säkert inte ens hälften av förvaring etc som man kan få i ett tiny house.
    Lycka till vidare!

    • Ja vi är så taggade!! Då hade ni klarat detta galant! Vi får se hur mkt förvaring det blir hehe, vi håller er uppdaterade! Kram på dig Tine

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.