7 tips för en hälsosammare livsstil du kan börja med direkt

Nyår, sommar, vinter, helg, vardag, fest… Det är aldrig någon bättre tidpunkt att börja investera i din hälsa än idag, nu direkt. Hur klyschat det än låter så är det sanningen. Det är helt okej att ha fattat mindre bra beslut tidigare eller att fler vanor är ohälsosamma än hälsosamma, det går alltid att börja göra bättre val och den bästa tiden är alltid nu!

Om jag hade en magisk trollstav som kunde garantera fantastisk hälsa för mig själv och alla andra så skulle jag, liksom alla andra, använda den!! En optimalt fungerande maghälsa, kvalitetssömn, balanserade hormoner, viktned/uppgång, konstant hög energi och ett liv fritt från sjukdom, smärta och besvär… Tyvärr vet vi alla att det inte fungerar så, det finns inte en magisk lösning till hälsa, vi måste arbeta för det själva. Alla beslut vi fattar och val vi gör förflyttar oss antingen närmre hälsa eller närmre ohälsa. Om majoriteten av de val vi gör förflyttar oss närmre hälsa och bort ifrån ohälsa är vi på rätt väg! Ju fler val i den riktningen, desto bättre! För att få hjälp på vägen mot bättre beslut, varför inte hänga på Hälsotuggs 4-veckors livsstilsprogram?

hälsosammare livsstil

Om du vill skapa en hälsosammare livsstil är här 7 tips att börja med redan idag.

1. Håll koll på vad du äter och dricker.  Det låter simpelt och tråkigt men att bli medveten om vad du stoppar i dig varje dag är det bästa sättet att börja leva i verkligheten. Att äta blir en automatisk  vana som gör att vi varken tänker på hur mycket, när eller vad som slinker ner. Man kan antingen skriva ned för hand hur matvanorna ser ut eller använda sig av olika appar. Detta är alltså ett sätt att svart på vitt bli medveten om ens matvanor, så man gör det under en begränsad tid, att skriva ned allt är ingen vana som ska bli regelbunden.

2. Planera. Istället för att hamna i situationer där det inte finns några bra alternativ eller stressa över en utflykt eller liknande så varför inte planera i förväg? Om du vet att du har en fullbokad morgondag, eller kalender den kommande veckan, förbered på alla sätt du kan – laga storkok, inhandla råvaror, packa väskor etc.

3. Använd dig av 20-minuters regeln. Om du är uttråkad och hamnar i köket letandes efter något att knapra på är det lätt att trycka i sig lite av varje utan en tanke på vad det är man gör och helt plötsligt är halva skåpet tomt. För att förebygga att överäta , inför 20-minuters regeln där du ger dig själv 20 minuter att verkligen fundera på om du är hungrig eller bara sugen och anledningen som ligger bakom. Är du uttråkad får du stimulera dig på mer givande sätt! Efter dessa 20 minuter så har det impulsiva beteendet brutits och förhoppningsvis är suget som bortblåst.

4. Förenkla dina val. Att ha förutbestämt och planerat måltider, kläder, träningar, vila etc minimerar risken att tröttas ut av alla beslut, vilket riskerar att vi fattar sämre beslut efter att ha behövt fatta alltför många beslut redan. De små sakerna som vad vi ska ha på oss, ha med oss, göra etc ackumuleras och suger energi från viktigare beteenden att jobba på. Tex välj 3-4 frukostar som du alltid varierar mellan så slipper du varje dag börja om och tänka ut något nytt. Tycker du om att planera ordentligt kan du göra hela veckomenyer och skriva inhandlingslistor med mera.

5. Tänk som en mästare. När du börjar skapa nya hälsosamma vanor kan hela processen kännas överväldigande. Kom hela tiden ihåg att vi strävar efter förbättringar, inte perfektion, små steg i rätt riktning är allt som krävs. Gör det du kan efter egen förmåga.

6. Be om hjälp. Många av oss är väldigt dåliga på att be om hjälp och drar oss helst för att göra det, vi vill klara allt själva. Att be om hjälp är ingen svaghet, snarare det motsatta och du kommer att förvånas över hur villig din partner, barn, granne, vän eller kollega kan vara att hjälpa till för att underlätta din livsstilsförändring. Vill du istället vända dig till en utomstående kan en hälsocoach vara till hjälp. Läs mer om hur jag jobbar eller boka in ett gratis första samtal.

7. Prata om dina livsstilsmål. Det är okej att känna sig obekväm med att prata om sin hälsa och de förändringar man vill göra. Det kan kännas som långt utanför vår bekvämlighetszon och göra att vi håller det hemligt. Men utan stöd och någon som håller dig ansvarig för det du vill uppnå, misslyckas vi oftare. Att använda sig av en vän, partner eller en hälsocoach gör den stora skillnaden och du lyckas bättre med dina nya vanor och når lättare dina mål.

Hoppa gärna på Hälsotuggs 4-veckors livsstilsprogram om du vill ha guidning i hälsosamma vanor! Jag hoppas dessa tips var hjälpsamma och återkom gärna med frågor eller om du vill boka in ett gratis samtal med en hälsocoach.

/Kristin

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.