8 skäl att äta ingefära

Ingefära är en asiatisk ört som kan användas till det mesta i köket. Den har även använts med medicinska syften sedan urminnes tider för att lindra och förebygga sjukdomar. Det är framför allt vanligt i Kina där man t.ex. använder saft av färsk ingefära på ormbett eller som omslag för att lindra feber och inflammation. Även som eterisk olja har den en värmande effekt som mjukar upp stela leder och lindrar smärta. Inom den indiska ayurveda-medicinen har man använt sig av ingefära så långt tillbaka som 1000 f. Kr. Det bästa är att använda färsk ingefära eftersom den då innehåller fler antioxidanter och näringsämnen.

Om inte detta var anleding nog så presentarear vi här 8 skäl att dagligen använda ingefära:

 1. Näring
  Ingefäran är rik på antioxidanter som behövs för att skydda cellerna från nedbrytning och förhindra att de ”rostar”. Den innehåller även kalium, kalcium, magnesium, fosfor, koppar, mangan, zink och vitamin B-6, C och E.
 2. Muskelvärk
  Studier har visat att ingefära kan lindra vid artros och ledförslitning. T.ex. visar en indisk-amerikansk studie på mycket större smärtlindring än placebo vid artros i knäna. Effekten sågs både efter 16 och 32 veckors användning. I studien användes ingefäran i kombination med gurkmeja. I ett annat försök med broskceller från grisar såg man att ingefära kan hämma bildningen av inflammatoriaka ämnen i lederna. Ingefära minskar smärta och inflammationer på ett likande sätt som vanliga värktabletter genom att hämma enzymet cox.
 3. Cancer
  Flera av ämnena i ingefära tycks kunna påverka uppkomst och tillväxt av tumörer. Studier visar att antioxidanterna som finns i ingefära kan ha en viss effekt för att naturligt döda cancerceller. Enligt studier kan ingefära även hjälpa till mot äggstocks-, bröst- och hudcancer.
 4. Diabetes
  I Afrika används ingefära traditionellt mot följderna av diabetes. Vid studier på möss och råttor har man också kunnat se en antiinflammatorisk, blodsockersänkande och smärtstillande effekt av ingefäran.
 5. Förkylning
  Ingefära används ofta som huskur vid förkylning. I likhet med andra heta kryddor stimulerar den salivavsöndringen, vilket kan dämpa hosta och irritation i halsen. Några droppar eterisk olja av ingefära i ett ångbad ger också slemlösande och kramplösande effekter.
 6. Hjärt- och kärlsjukdomar
  Ingefära bidrar till att öka blodflödet i kroppen. Det hjälper till att sänka kolesterol och triglyceridnivåer och därmed kan det bidra till att förhindra högt blodtryck, åderförkalkning, hjärtsjukdomar och stroke. Detta har även bevisats i djurförsök.
 7. Illamående
  Ingefära kan lindra vid olika typer av illamående. Man har framför allt studerat illamående vid graviditet där 4 av 6 placebokontrollerade studier visade effekt. Även vid illamående efter operation kan ingefära lindra. En thailändsk studie visar att antalet patienter med illamående efter bukoperation halverades med intag av torkad ingefära innan operation. Åksjuka i bil eller på sjön kan också lindras med hjälp av oljan gingerol som finns i färsk ingefära.
 8. Matsmältning
  Ingefära har använts traditionellt sedan urminnes tider för att hjälpa matsmältningen. Den innehåller nämligen ämnen som har kramplösande egenskaper och hjälper till vid magknip och gasbildning.

Själv använder jag ingefära i princip varje dag. Istället för te river jag varje morgon lite ingefära i varmt vatten och pressar i citron. Dessutom försöker jag använda det i matlagning och bakning så ofta det går. Bland våra recept hittar ni många tips!

ingefära

2 Responses to “8 skäl att äta ingefära

Trackbacks & Pings

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.