Hur påverkar antibakteriella produkter vår hälsa?

antibakteriella produkterDet var inte alltför längesedan vi inte hade antibakteriella tvåler, handsprit och gel utan sköljde av händerna i vatten. Under 90-talet började antibakteriella handkrämer bli populära och så småningom gick många med en handgel i väskan för att kunna döda bakterier när som. Vi gillar när saker går fort och en handgel som dödar 99,9% av bakterier omedelbart lät ju suveränt, eller?

På flygplan, i bilen, lekplatsen, mataffären, restaurangen, efter tagit någon i hand, användningstillfällena för handgelen är enorma! Jag är skyldig, ett tag hade jag en i väskan som hängde med mig här och var för att hålla mig ”frisk och borta från bakterier”. Det handlar inte bara om handsprit, det finns antibakteriell tandkräm, köksutrustning, leksaker, tyger och självklart städprodukter och deodorant. När jag jobbade på fritids i Australien var det krav att alla skulle handspritas före och efter mat och toalettbesök.

Men är de antibakteriella produkterna verkligen så bra för vår hälsa som vi först trodde?!

Hur fungerar antibakteriella produkter?

De uppfanns av inom medicin och sjukvården för att hålla händer fria från bakterier och virus och undvika att sprida dem mellan patienter.  Under mitten av 1900-talet uppfann forskare att alkohol som är bakteriedödande kunde förpackas i gel för att kunna fungera som enkel lösning när tvål och vatten inte fanns nära till hands (eller för att spara tiden det tog).

Tvål och vatten dödar och spolar bort bakterier från huden, medan antibakteriella tvåler fungerar lite annorlunda då de sitter kvar på huden och dödar bakterier vid kontakt. De fungerar endast då det är tillräckligt med alkohol för att kunna döda bakterierna (minst 60%), vilket innebär mycket alkohol för huden! När man smörjer händerna med gelen, börjar den avdunsta och det är då bakterierna dödas, så torkar man av händerna innan avdunstning så minskar man effekten av den.

Hur bra är de antibakteriella produkterna egentligen för oss?

Regelbunden användning kan leda till olika problem:

Försvagat immunförsvar: Ju ”renare” miljö, desto ”renare” mage och även om det låter positivt är det det motsatta! Då de antibakteriella produkterna dödar majoriteten av bakterier (marknadsföringen säger ofta 99,9%) och vi som människor består av bakterier och behöver dem för att överleva påverkar det vår hälsa enormt. Det är inte bara de onda bakterierna som dödas av, utan även de goda. Likaså behöver vi de onda för att utveckla vårt immunförsvar, hålla det aktivt och göra det starkare. Detta är särskilt viktigt för små barn som behöver utsättas för olika bakterier första året i sitt liv för att kunna utveckla antikroppar som behövs för att kunna bekämpa infektioner senare i livet.

Antibiotikaresistens: Med antibakteriella produkter som dödar av alla bakterier, även de goda, kan vi inte bygga försvar mot nya bakterier. Detta resulterar i möjligheten för nya bakterier att kunna hota vår hälsa då vi inte kan döda av dem.

Kemikalier och tillsatser: Många produkter innehåller mängder av kemikalier bland annat triclosan som har länkats till bland annat hormonstörningar (en undersökning av 2500 amerikanare visade triclosan i urinet hos 75%). De kan även innehålla dofter och tillverkarna är inte tvungna att deklarera ingredienser på etiketten, så vi vet inte vilka ämnen vi utsätter kroppen för. Men de lär inte vara naturliga och många dofter har länkats till allergier och hormonstörningar. Även när det gäller miljön och naturen är antibakteriella produkter ett hot.

Skadar och torkar ut huden:  Alkoholen som används i antibakteriella produkter är isopropyl, ethanol och n-propanol. Dessa är uttorkande och irriterar huden, tar bort hudens naturliga olja och skadar hudceller. Eftersom huden är vårt största organ och det vi sätter på huden omedelbart når vår blodbana så påverkar det självklart även insidan av kroppen!

Skyddar de mot sjukdomar? Anledningen till att man använder handsprit är ju för att undvika att bli sjuk, men de flesta förkylningar och infektioner kommer från virus och påverkas inte av antibakteriella ämnen liksom antibiotika. Det vi istället som sagt gör är att hindra immunförsvaret att utveckla skydd mot infektioner. Trots att marknadsföring uppmanar oss att ”hålla oss rena genom att döda av alla bakterier vi kommer i kontakt med, så är det tyvärr vårt immunförsvar vi dödar av…

Så vad kan man använda istället?

Om du vill bli av med bakterier så funkar det superbra att tvätta händerna ordentligt med vatten på det vanliga viset. Vill du ha en specifik produkt kan du leta efter något mer naturligt eller göra din egen! Det finns mängder av eteriska oljor som är antibakteriella, mina favoriter är bland annat lavendel, nejlika, tea tree och oregano.

Om du fortfarande tycker det är läskigt med bakterier, så är mitt sista tips att använda handskar och munskydd!=)=)

Gör nu dig själv en bamsetjänst och kolla igenom de produkter du använder!

Källor:
http://www.cdc.gov/biomonitoring/Triclosan_FactSheet.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2841828/
http://blogs.naturalnews.com/7-dangers-antibacterial-soaps-cleansers/
http://www.mindbodygreen.com/0-10739/why-you-should-avoid-antibacterial-hand-soap.html
http://www.newsner.com/2015/08/lakaren-slang-omedelbart-all-handsprit/

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.