Är det skillnad på salt och salt?

saltDet är stor skillnad på salt och salt! Den naturliga formen är otroligt viktig för vår kropp och hälsa, medan det vita bordssaltet inte borde ha någon plats i vår kost. Vanligt salt, bordsalt, består till 97,5% av natriumklorid. Resterande 2,5% utgörs av kemikalier, jod, och aluminium. Aluminium är skadligt för hjärnan, och det finnns koppling mellan Alzheimers sjukdom och aluminium. Saltet bleks och torkas i mycket höga temperaturer som förändrar saltets kemiska struktur. Intag av vanligt bordssalt ökar vätskeansamling i kroppen och bidrar till utvecklingen av celluliter, reumatisk värk, artrit, gikt samt njur- och gallsten.

Alternativ till salt med klumpförbyggande medel är oraffinerat havssalt och bergssalt som även innehåller många viktiga mineraler och spårämnen, och är mycket hälsosammare än vanligt bordssalt. Saltet kan vara svårare att strö, men för att undvika detta kan du stoppa några riskorn i saltkaret, det absorberar vätskan och verkar klumpförebyggande.

Bergssalt – Himalayasalt
Ett obehandlat, oraffinerat salt med lätt rosa färg. Saltet är omkring 250 miljoner år gammalt och har genom press bildat fina kristaller. Ett naturligt salt fullt av spårämnen och mineraler, speciellt rikt på magnesium. Underbart till matlagning, kroppsskrubb, i badet, till nässköljning m.m.

Havssalt – Celtic Sea Salt
Det mest mineralrika saltet? Vanligt vitt raffinerat bordssalt är i jämförelse som sagt rena giftet. Där har man avlägsnat alla de viktiga mineralerna som finns naturligt i havssalt och bergssalt och i princip bara lämnat kvar natrium, vilket ställer till problem i så höga koncentrationer. Det är samma sak med det vita sockret där man tagit bort alla mineraler och andra ämnen från de olika råsockerarter som finns. I Celtic salt är natriumhalten ca 34%.

Celtic havssalt som är ljusgrått av alla mineraler kommer från oförstörda områden i Frankrike. Saltet sol- och vindtorkas och skördas i Bretagne. Det är garanterat fritt från pesticider, herbacider och skadliga kemikalier. Framförallt är det mycket mineralrikt och ett alldeles utmärkt mineraltillskott, utan tungmetaller. Det innehåller en mängd viktiga spårmineraler, såsom magnesium, kalium, selen, koppar, zink, järn och mangan. Celtic salt har mycket högre spårmineralhalt (17,5%) än Himalayasalt (4,1%). Tyvärr är många havssalt påverkade av den ökade förorening i haven, men celtic sea salt ska vara bland de renaste.

Ett tips för att hjälpa kroppen med energinivåerna är att starta morgonen med en halv tesked naturligt salt med ett stort glas vatten, skippa kaffet för att komma igång med dagen! På morgonen kämpar kroppen (bland annat binjurarna) med att försöka sänka kaliumnivån och höja saltnivån i kroppen, äter vi äkta salt så underlättar vi jobbet för binjurarna och mer energi frigörs. Binjurarna behöver all hjälp de kan få då de ofta är väldigt trötta av vår moderna livsstil!

Några av fördelarna som du kan förvänta dig när du använder naturligt salt istället för vanligt bordssalt är:

 • Läkande för kärl
 • Skyddar friska lungor och andningsfunktion
 • Främjar en stabil pH balans inom cellerna
 • Minskar tecknen på åldrande
 • Främjar hälsosamma sovmönster
 • Ökar sexlust
 • Förebygger muskel kramper
 • Bevarar vätskan i kroppen
 • Sänker blodtrycket
 • Ökar blodcirkulationen
 • Avgiftar kroppen ifrån tungmetaller
 • Stärker benen i kroppen

 

Nu hoppas jag du förstår hur viktigt naturligt salt är för dig! Klicka gärna på bilden nedan och beställ salt via Bodystore för att stödja Hälsotugg=)

Källor och mer läsning:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/03/05/end-war-on-salt.aspx
http://products.mercola.com/himalayan-salt/
http://www.naturalnews.com/045578_salt_intake_sodium_benefits_high_blood_pressure.html
http://www.greenmedinfo.com/blog/real-salt-celtic-salt-and-himalayan-salt

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.