Betydelsen av att läsa innehållsförteckningar

innehållsförteckningar
Bara för att något är ätbart betyder det inte att det är mat

Det ultimata vore att inte äta varor som kommer i förpackningar som behöver en innehållsförteckningar
som förklarar innehållet! Frukt, grönt, nötter, fisk etc behöver inga förklaringar då vi vet vad de innehåller. Väljer man förpackade produkter är det först och främst viktigt att inte luras av säljande ord som fettfri, sockerfri, glutenfri, naturlig etc då dessa ofta innehåller massa konstigheter. Det första man ska göra när man tittar på en produkt är att kika på innehållsförteckningen (ofta på baksidan) för att se vad den verkligen består och är gjord av, dessa ordnas efter vikt, så den ingrediens som står först finns i störst mängd. Likaså är ingrediensen som står förekommande i minst mängd. Här vill vi se äkta råvaror och inte kemikalier i form av tillsatser, förtjockningsmedel, smakförstärkare, färgämnen, sötningsmedel med mera!

När det gäller näringsdeklarationen är den inte lika viktig som själva innehållet, då A och O är att veta att produkten faktiskt består av äkta råvaror och inte kemikalier! I näringsdeklarationen “per 100 gram” kan man läsa energiinnehåll (kalorier), procentfördelning av kolhydrater, fett och proteiner, salt och fibrer. Satsa gärna på en vara som har en jämn fördelning mellan näringsämnena.

Det finns både böcker och appar som går in på djupet av E-ämnen, men som grundfakta är alla:
E 100= Färgämnen
E 200-=Konserveringsmedel
E 300 = Antioxidant och surhetsreglerande medel
E 400 = Förtjocknings och stabiliseringsmedel
E 500 = Klumpförebyggande medel
E 600 = Smakförstärkare
E 900 = Ytbehandlingsmedel och sötningsmedel (även 420-421)

Kemiska tillsatser misstänks leda till sjukdomar, allergier, astma, är nervgifter, hormonstörande och skadliga för foster… så varför chansa?

Tillsatserna går igenom en testprocess för att testa hur “säkra” de är, genom djurförsök ges möss höga doser av tillsatsen för att utmäta den dödliga dosen på 50% av mössen (Lethal Dose 50). Man testar även för “allmän skaderisk” och utifrån dessa värden beräknar man sedan ADI (accepterat dagligt intag) för en människa. Endast en tillsats testas i taget och det största problemet jag ser med det är att hur många varor finns det i affären med endast en tillsats…? Vi måste komma ihåg som med allt annat att så länge vi som konsumenter inte ställer krav kommer företagen självklart lägga all fokus på att tjäna pengar! Vi styr med hur vi väljer att spendera våra pengar… Prioritera din hälsa och välj kvalitet!! Matfusket är en ideell organisation som jobbar för rena matvaror och kan följas på Facebook.

Hämta en förpackning ur skafferiet och kolla innehållsförteckningen direkt vet ja! Frukostflingor och bröd har garanterat läsning att bjuda på=)

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.