Egengjord tandkräm på 3 ingredienser

tandkräm

Tandkräm är något majoriteten av oss alla använder dagligen, trots det är det sällan vi funderar på vad de innehåller. Själv är det först se senaste åren som jag har blivit medveten om vad produkter innehåller och hur de påverkar vår hälsa. Att läsa om ingredienser i matprodukter är en sak, men det är egentligen lika viktigt att läsa på om alla typer av produkter man använder.  Tidigare tänkte jag inte på det, utan det var något som man använde dagligen och har gjort i hela sitt liv och som med allt annat trodde jag självklart att de var fördelaktiga för oss, annars hade de väl inte sålts?! Regleringar och lagar, likväl som livsmedelsverket är väl där för befolkningens bästa, eller?? Ack så okunnig och oinformerad var jag, men annat är det nu!=)

Konventionell tandkräm innehåller en massa konstigheter och höga halter av hormonrubbande kemiska substanser. Problemet är som vanligt att dessa ämnen är testade var för sig och i liten dos, men kombinerar man flera av dessa kemikalier och ofta från många olika produkter kan det ha en otroligt negativ inverkan på vår hälsa. (Läs mer om hudvårdsprodukters på verkan på vår hälsa i tidigare inlägg här). Likaså finns sötningsmedel och är man glutenintolerant får man ha koll så att inte vete finns i tandkrämen och tillsatt fluor är en diskussion i sig. Det är inte meningen att man ska svälja tandkrämen och det står varningstext på baksidan, men jag tror det är svårt att inte svälja någon tandkräm medan man borstar. Kolla gärna ingredienserna på er tandkräm och antalet av dem..

Min hemmagjorda tandkräm består av kokosolja som bland annat är antibakteriell och läkande för gom och tandkött (läs mer om fördelar här) och bikarbonat som fungerar som ett milt ”slipmedel” och med sitt basiska värde restoreras pH-värdet i munnen och även andedräkten tas upp av bikarbonat. Sedan tillsätter jag pepparmint för smaken, man kan välja andra smaker om man vill. Blanda lika delar kokosolja och bikarbonat och sedan tillsätts en eterisk olja.

Egengjord tandkräm ingredienser:
2 msk Kokosolja
2 msk Bikarbonat
10 droppar Eterisk Pepparmintolja

Så om ni inte redan gjort det, kika på ingredienserna och innehållsförteckningar på er tandkräm och dela gärna med er angående vad ni hittar..!

Lycka till!

Kokosolja och Bikarbonat kan beställas via Bodystore och länken nedan=) Eteriska oljor går att beställas här. 

2 Responses to “Egengjord tandkräm på 3 ingredienser

  • Hej,
    Hur länge vara den mängd tandkräm som du har i receptet? Med andra ord, hur mycket använder du per gång?

    • Den varar länge, då jag bara använder lite per gång. Dock använder jag den som deo ibland också och går då åt snabbare. Nu var det dock ett bra tag sedan jag gjorde blandningen..!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.