Eteriska oljor, vad är det och hur används dem?

Inom hudvård, spa och parfym kan man ofta höra om eteriska oljor. Det är något som kan användas på kroppen och som härliga doftessenser för både god doft och andra egenskaper.

Men vad är egentligen eteriska oljor och var kommer de ifrån?

Eteriska oljor eller essential oils som det heter på engelska, är oljor som utvinns ur växter som avger flyktiga luktämnen som används för olika saker.

Oljorna utvinns från blommar, blad, rötter, frön, frukt och bark från olika träd, örter och plantor som varsamt blivit skördade. Dessa oljor är något som finns i växterna för att skydda de mot insekter, sjukdomar och ogynnsamma miljöer.

Eteriska oljor framställs genom ångdestillering, kallpressning eller hartstappning av de olika växterna. Men eteriska oljor kan också framställas syntetiskt genom kemiska föreningar, detta är något som är vanligt inom parfymer och skönhetsprodukter.

Användning av eteriska oljor

En eterisk olja kan användas på olika sätt och av olika skäl. Främst använder man sig av eteriska oljor för dess kraftfulla doft. Förutom detta används oljan även för dess specifika egenskap och hälsoförmån som varje olja anses att ha.

Oljans största användningsområde är aromaterapi, där den används i terapeutisk form. Genom ångbad, aromabad, massage och aromalampor kan människan ta del av oljans fantastisk dofter och egenskaper. Genom dessa olika sätt att använda oljan på, sprider man de eteriska oljornas underbara dofter. På detta sätt kan människan ta vara på dess egenskaper genom att andas in ångorna och dofterna från oljan.

Eteriska oljor ska nästan aldrig tas direkt på huden men kan göras med enstaka undantag. Det går att använda oljan direkt på huden när den blandas ut med andra oljor eller produkter (som till exempel, hudvård och parfymer). Detta beror på att eteriska oljor är så pass koncentrerade att de kan orsaka hudirritationer. En eterisk olja ska inte heller användas invärtes, däremot finns det vissa oljor som går bra att använda sig av i bakning och matlagning.

Comments are closed.