Hur många bebisartiklar är egentligen nödvändiga?

Som gravid och i väntan på sitt första barn får man många tips om allt som behöver inhandlas innan den stora dagen! Det finns så otroligt mycket barnsaker, det är en enorm marknad! Men hur många bebisartiklar är egentligen nödvändiga? Personligen är jag inte mycket för att varken shoppa eller äga en mängd saker, därför tänkte jag dela med mig hur vi tänker under vår graviditet och vad vi väljer att prioritera i denna djungel. Visst kan det vara svårt ibland att motstå att köpa alla söta bebisartiklar, men tänker man ett steg längre så är det ofta många onödiga köp. Då vi strävar efter att ha ett så kemikalie- och plastfritt hem som möjligt prioriterar vi att köpa ekologiskt och second hand. Second hand är suveränt både för hälsa och miljö, mycket av barnsaker och kläder används endast en begränsad tid, vilket gör det än mer rimligt att ge vidare till någon som behöver de mer. När det kommer till bebisartiklar tänker vi inte endast på vad bebis behöver (mjölk, sovplats, kläder) utan även miljön och livsstilen runtomkring.

Strålningsskydd:
Alla har vi numera en mobil som är med oss så gott som hela dagen och dessa avger strålning, vem har inte känt värmen efter en stunds användande? Precis som med tillsatser finns det inget som bevisar att små mängder har en påverkan på vår hälsa, men att konstant vara utsatt för något onaturligt tror jag inte leder till optimal hälsa! Extra viktigt är det att skydda utvecklande foster och barn. WHO’s internationella team för forskning på cancer listar elektromagnetisk strålning som ”eventuell cancerskapande för människor”.  Detta mobilskal (märke safesleeve) består av ett blockerande material på ena sidan som leder strålningen från kroppen (upp till 99%) och samtidigt låter signalen komma via andra sidan.

Strålning och EMF (Electro Magnetic Fields) är som sagt något vi utsätts för konstant då det är överallt, från elektronik i hushåll till Wi-Fi. Eftersom denna typ av strålning är relativt ny finns inga bevis på konsekvenser, men det finns tydliga aningar. Personligen tror jag definitivt att strålningen är skadlig för våra celler och än mer för foster och barn. Belly Armor filten har jag använt dagligen i flera månader nu och den skyddar genom att neutralisera elektromagnetiska vågor (för att kolla att det funkar, testade maken att ringa min telefon när den låg i filten och det gick ej).  Utöver att använda dessa strålningsskydd undviker jag mikro, stänger av Wi-Fi enhet nattid, sover utan elektronik i rummet, använder saltlampor och gröna växter samt daglig kontakt med naturen (earthing) mm. 
mobilskydd
strålningsfilt
filt

Babynest för samsovning:
Sedan urminnes tider har föräldrar sovit tillsammans med sina barn och för oss känns samsovning som det naturliga valet när bebis är här. Det leder till stark anknytning direkt från start, trygghet samt uppmuntrar självständighet då tidig separationsångest inte blir ett problem. Det blir även lättare att se och tolka signaler och amningen underlättas! Detta babynest (ekologiskt material köpt second hand) är även lätt att ta med på utflykter och när vi sover borta.

babynest

Hammock:
Denna hammock (märke Nature Sway, köpt second hand) har jag hört så mycket gott om och jag tror den kommer att användas mycket här hemma! För att göra övergången från mage ut till världen så smidig som möjligt för bebis tror jag det underlättar om man försöker efterlikna den miljön så gott det går. Det kan man göra med ljud, rörelse, närhet, mörker etc. Denna hammock efterliknar rörelser bebisen är van vid i magen eller av att bli buren. Den är gjord av ekologiskt material och går att hänga från tak eller dörrpost, samt från ställning. Kvinnan jag köpte den av brukade ta med den på resor så att bebis får sova i egen säng (med hängkroken, ej ställningen). Formen av hammocken minimerar tryck på ryggrad samt fördelar bebisens vikt jämnt i jämförelse till en platt madrass.

hammockns-stand_grandeBlöjor:
Som gravid och innan man blivit förälder är det svårt att veta hur saker och ting kommer vara, så man får helt enkelt gå på känsla och instinkt, men självklart vara flexibel för förändringar. När det gäller blöjor hade det optimala varit att använda så få som möjligt (Eleminication Communication någon?). Min förhoppning är att använda tygblöjor minst lika mycket som vanliga blöjor. Dessa ekologiska tygblöjor är gjorda av bomull, bambu och ull. Bättre för bebis, natur och plånbok men kanske mer jobb för föräldrar.
blöjor

Bärsele:
Ergo Baby Carrier (gåva, i ekologisk material). Eftersom vi tror starkt på närhet för anknytning och trygghet så är vår tanke att bära bebis en hel del, därför väntar vi med barnvagn för att se om/när behovet finns där. Vi har även köpt en bärslinga (second hand för 50 kr) som endast knäpps över ena axeln om man vill bära barnet men inte använda selen. Det viktiga när man väljer sele är att det ska vara ett brett stöd för höften och att knäna hamnar i höftnivå så de inte hänger och dinglar, som i t.ex babybjörn! Detta är viktigt för både bekvämlighet men främst ergonomiskt för bebisars höfter.

bärsele
Nursing pads/Amningsinlägg:
För att de tydligen kommer att behövas och då väljer jag naturliga material som även går att återanvända, framför engångsinlägg av onaturliga material. (Ekologiska och köpta second hand). 
nursing pads

Eteriska oljor:
Då det inte existerar ett vanligt ”medicinskåp” i vårt hem ( inte ens huvudvärkstabletter?? Svar nej) använder vi istället oss av eteriska oljor, kolloidalt silver, örter och annat vid behov. Eftersom vi vääldigt sällan är sjuka använder vi det mesta i vardagen, som en del av en hälsofrämjande livsstil och för ett starkt immunförsvar, snarare än som medicin. Under graviditeten har jag inhalerat pepparmynta vid illamående eller som uppiggande, lavendel för lugn och ro samt skön sömn, masserat gentle baby tillsammans med kokosolja på magen med mera. Under förlossningen kommer jag att använda mig av olika oljor (bl.a clary sage), efter förlossning för att hjälpa med läkning och välmående, samt sedan på olika sätt med bebis.

Hud- och hygienprodukter specifikt för bebis anser vi onödigt, då de naturliga vi använder på oss själva (kokosolja, Dr.Sannas Såpa) kommer passar bra till bebis också. På tal om hud så är bebisens hud täckt med vernix (vit skyddande substans) vid födsel och denna hinna har många viktiga egenskaper, därför är det bra om man väntar med att tvätta/bada bebisen. Mycket av vernix tas upp de första 24 timmarna men det tar ca 5-6 dagar innan allt tas upp. Denna hinna sänker bl.a hudens pH-värde, återfuktar och skyddar mot patogener.
Hälsoboostande eteriska oljor

Som sagt är det svårt att veta vad som behövs innan man blivit förälder, samt vad barnet önskar, så det känns bra att börja smått för att lägga till det vi känner saknas. Vad har vi missat? (Barnstol och kläder har vi fixat=) Tips mottages gärna!

/ Kristin

2 Responses to “Hur många bebisartiklar är egentligen nödvändiga?

  • Det är SÅ inspirerande att läsa dina inlägg! om vi får barn är det precis så här vi tänker. Naturliga, miljövänliga och ikke allergena produkter och så lite grejer som möjligt. Alltid kul att läsa om de som tänker likadant. Ska bli spännande att se hur ni får det sen med lilla bebisen.
    Lycka till vidare i graviditeten!

    • Tack Tine! Vad roligt att höra att du tycker det är intressant och att du tänker likadant! Det lär bli lite ändrat fokus här på Hälsotugg framöver, både för att detta är det vi går igenom nu och för att jag tycker det är så himla intressant och viktigt ämne! Det är så mycket missvisande information och det som anses ”normalt” är snarare det som är vanligt. Ha det så himla bra! Kram Kristin

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.