Matvanor, livsstil och socialisering

Efter tre månaders resande är vi nu hemkomna, otroligt nöjda efter en fantastisk resa och exalterade över att starta en vardag hemma i Sverige igen. Det är underbart att resa men det är även påfrestande att bo i en ryggsäck, konstant sova i olika sängar och inte ha någon koll på vad vi äter eller miljön runtomkring oss. Det ska nu bli härligt att ha en hemmabas med egna rutiner och hemlagad mat!

Nu när det är jultider, med fester, sociala tillställningar och allt vad det innebär så är det lätt att bli lite vilsen och osäker på hur man kan fortsätta sin hälsosamma livsstil under alla firanden. Likadant är det när man är på resande fot, det första man kan ha i åtanke är att man kan aldrig ha total koll på maten och så länge man äter bra majoriteten av tiden klarar kroppen att ta hand om lite skit då och då. Detta är dock inget frikort till att släppa allt, utan försök göra det bästa i alla situationer! Det är lätt att man kommer in i tänket att äter man något ”ohälsosamt” som man vanligtvis inte gör så kan man likväl strunta i sina principer och istället äta allt möjligt. För kroppen är det ju självklart lättare att ta hand om och göra sig av med lite skit än mycket!

Beroende på vilka prioriteringar du har och vad som är viktigt för dig, kan du bestämma hur du vill att din ledighet ska vara. Det viktigaste är att valen du gör inte innebär någon ökad stress, för stress är en kemikalie i sig och minst lika skadlig för kroppen! Slappna av och ät det som du tror känns bra för din kropp.

När jag går på sociala tillställningar och tex väljer att inte äta tårta, saffransbullar eller liknande så är det ingen uppoffring från min sida, som många kan tro. Jag vet för mycket om vad de innehåller samt påverkan på kroppen och känner verkligen inget sug. Så antingen bakar jag något och tar med mig eller så äter jag innan jag går dit.

Under vår resa bodde vi emellanåt hos vänner och bekanta och det kan ofta kännas svårt att fortsätta äta på det sätt man vanligtvis gör. Det finns lite olika strategier man kan välja beroende på hur väl man känner personerna. Är det vänner som vet om dina vanor, så brukar det inte vara några problem utan man kan då handla och laga mat åt dem eller tillsammans med dem. Man kan även ge en lite förvarning och känner man inte personerna så väl så kan man fint förklara att man inte äter vissa matprodukter och sedan göra det bästa av situationen, eller än en gång, erbjuda sig att handla och laga med/ åt dem.

De flesta ser det inte som något problem utan blir mest nyfikna och tycker det är intressant. Det viktigaste är att man inte dömer, förolämpar någon eller på något sätt kommer med antydan om att ens egna vanor skulle vara bättre än någon annans! Känns det jobbigt kan man alltid skylla på att man är allergisk, då är det helt plötsligt inga problem.

Njut av julen, all god mat och ledigheten!

IMG_0339.JPG

IMG_0338.JPG

IMG_0337.JPG
Vi lagade lite olika rätter när vi besökte vänner och släkt, bland annat pizza och chokladmousse och det var ingen som blev missnöjd!:)

2 Responses to “Matvanor, livsstil och socialisering

 • Vi älskar din sida Kristin. Börjar bli mer och mer hungrig för mera information. Hoppas ni hittar boende snart och bra jobb.
  Har en stor social media detox men följer din blogg och instagram.
  Gott nytt år till er båda
  The shephards.
  Ps galet hur mkt gömt socker det finns i all mat. Saknar west end markets så!!! Men vi har marknad här i Emerald två ggr /månad

  • Tack vad gullig du är Elin! Ja ju mer man lär sig, desto mer väcks intresset för mer information! Vi saknar absolut West End markets, jisses vad bra vi hade det! Duktiga du och Naomi är på yoga:)

   God fortsättning på er! Kram

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.