Tankar om en naturlig graviditet

naturlig graviditet
Nu är jag i vecka 20 – halvvägs i graviditeten! I alla fall om man räknar med 40 veckor, enligt barnmorskan kan det bli allt mellan 37-43 veckor! Bebisen kommer när den vill!

Graviditet är en helt naturlig process och min förhoppning är att följa den processen och lyssna på kroppen så mycket som möjligt, vi är alla experter på vår egen kropp!
Idag finns det mängder av tester och annat att fatta beslut om, därför är det såå viktigt att läsa på om så gott som allt innan beslut fattas! Även om mycket anses vara standard så är det upp till var och en att fatta aktiva informerade beslut. ”Safe until proven otherwise” räcker inte för mig, varken jag eller min bebis vill vara försökskaniner och allt vi gör påverkar oss på ett eller annat sätt.

En graviditet behöver inte vara en patient/medicinsk upplevelse, det är helt upp till var och en så länge allting flyter på bra. Frågorna att fundera över är många, några av dem är:
– Vill vi ha hjälp av barnmorska eller läkare vid födseln?
– Vart vill vi föda?
– Vilka tester ska vi göra på mamma och bebis?
– Vilka är våra tankar om vi upptäcker en abnormalitet?
– Vill vi gå med på en schemalagd igångsättning?
– Med mera med mera!!

Vi har valt att skippa majoriteten av tester och undersökningar, men gjorde ett ultraljud (v.18-20 scan) där alla organ kollas och mätningar görs. Ultraljud görs på rutin och det är helt fantastiskt att se sin bebis, men det gäller att även tänka på eventuella innebörder av proceduren. Teknologin är relativt ny och historiskt sett är huvudsyftet att testa för abnormaliteter, varav de flesta inte kan göras något åt förrän efter födsel ändå. Ultraljud är ljudvågor som sänds ut och når organ/kroppsdel och studsar tillbaka med information. Dessa ljudvågor kan bland annat påverka vävnad och celler negativt på grund av den ökade värmen. Med detta i åtanke är så kort exponeringstid som möjligt det optimala. Vid vårt ultraljud förklarade vi att vi önskade så kort tid som möjligt och så låg frekvens av ljudvågor som möjligt, så damen förklarade vilka procedurer som har högst ljudfrekvens och det var 3D + 4D-bilder, färgbilder samt att lyssna på hjärtljudet. Vi valde därmed bort dessa. Bebisen verkade inte supernöjd med ultraljudet då den hela tiden vände bort/ försökte skyla sig med händer och armar, men för oss föräldrar var det en fantastisk upplevelse att se hjärtat pulsera fint.

Det viktigaste innan ni gör era val är att fråga om för-och nackdelar, alternativ och eventuella effekter av att välja att inte göra någonting alls, följ inte endast strömmen utan gör aktiva val baserade på tillit framför rädsla. Försök hitta någon med kunskap du litar på med samma filosofi som du kan ta hjälp av. Jag är så tacksam att jag hittat ett holistiskt center här med samma synsätt och barnmorskor jag litar på. Det absolut viktigaste av allt, som många av oss tappat – lita på din egen kropp, den är helt fantastisk!

Återkom gärna med era funderingar och erfarenheter kring detta!

/Kristin

Boktips:
Gentle Birth, Gentle Mothering by Sarah Buckley
Well adjusted babies by Jennifer Barham-Floreani

4 Responses to “Tankar om en naturlig graviditet

 • Hej Ki! Oj, vad tiden går Skönt att höra att ni mår bra! Snart sitter du där med en liten människa som behöver dig så mycket Spännande och helt fantastiskt! Ta hand om er! Men min fråga var gör man fler ultraljud i Australien än det vid v 18, på rutin alltså? Kramar till er

  • Hej Anni!

   Nu börjar tiden gå lite fortare, i början gick det såå långsamt!=) Längtar man mycket gå tiden saktare, det är himla härligt att magen sakta men säkert växer och allt känns så bra. Här gör man även ett ultraljud på rutin i v.12 och vill du så får du självklart göra fler! Ha det så himla gott på er semester nu!!

   Många kramar

 • Hej!
  Vad intressant, jag är gravid med vårt tredje barn och vill gärna vara mycket mer påläst denna gång.
  Med de två första gjorde vi KUB och Rutinultraljud och sedan bara blodprov. Vi har gått till MVC men undrar om de finns något liknande i sverige som du skrev om ett holistiskt center, tror inte barnmorskorna är så mycket ombord om man väljer en annan väg än den vanliga.

  Ska fortsätta läsa dina andra inlägg nu om graviditet. Tack 🙂

  • Hej! Grattis till din tredje graviditet, wow! Härligt att höra att du känner att du vill vara mer påläst denna gång. Jag vet faktiskt inte om det finns liknande center, det finns säkert barnmorskor som är mer för det naturliga, dock har de sina regler att följa från det sjukhus du är ansluten till. Det finns säkert privata barnmorskor annars att ta hjälp av, jag skulle rekommendera att ta kontakt med en doula till att börja med! Då kan du få bra stöd och tips på vägen, från någon som är mer insatt. Kram Kristin

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.