Smör vs. Margarin?

SmörSmör har länge haft dåligt rykte och ansetts göra oss feta samt bidra till hjärtsjukdomar. Läkare och kostråd har avrått oss från att äta mättat fett från smör och liknande och istället äta vegetabiliska oljor och margarin. Jag själv växte upp på margarin på smörgåsen, liksom de flesta i min omgivning. Det var det som ansågs vara det ”normala”, det bästa och det som alla åt, men med mer kunskap är det lättare att fatta informerade beslut, istället för att låta andra (samhället) fatta besluten för en. För att läsa mer om olika typer av fett (se tidigare inlägg).

Så vad är egentligen skillnaden på smör och margarin?

Smör framställs i fyra steg och är en helt naturlig process utan kemikalier, det är en ren produkt som använts av folk i tusentals år. Smör innehåller de fettlösliga vitaminerna A, D och K samt positiva fettsyror som bland annat ger näring åt tarmslemhinnans celler och har virus- och cancerskyddande egenskaper.

Vegetabiliska oljor och margarin är hårt processade industriprodukter där fett utvinns ur exempelvis rapsoljefröer med hjälp av extraktionsbensin. Fettet syrabehandlas med fosforsyra och sedan används lut för att få bort lecitin och fria fettsyror. Oljan bleks för att avlägsna den naturliga färgen. Lukt och lösningsmedelsrester tvättas bort, så kallad deodorisering. Om fettet ska härdas, d v s få en fastare form används vätgas och nickel. Om man använt palmolja nedkyls den och filtreras ibland tillsammans med lösningsmedel för att kunna dela upp i fraktioner med olika smältpunkt. Sedan är det dags för tillsatserna…

Vad är problemen med margarin/vegetabiliska oljor?

1. Våra kroppar är inte gjorda för att använda sig av dem. Majoriteten av fettet i vår kropp är mättat och enkelomättat fett och bara en liten del är fleromättat. Vegetabiliska oljor består av hög andel fleromättat fett och kroppen behöver fett som byggstenar till celler och för hormoner och använder sig av de byggstenar vi ger dem. Problemet med fleromättat fett är att de är väldigt ostabila och oxiderar lätt, vilket leder till inflammation och cellförändringar.
2. Margarin innehåller höga andelar Omega 6 fettsyror och helst ska det vara en balans mellan Omega 3, men många matprodukter innehåller omega 6 vilket innebär att vi lätt har en hög nivå av den fettsyran. Detta leder till inflammation som i sin tur kan leda till sjukdomar och cancer.
3. Innehåller farliga kemikalier som härrör från bensin, aceton och andra lösningsmedel vilka är länkade till ohälsa.
4. Vegetabiliska oljor är skadande för det reproduktiva systemet och för utvecklande foster, då nya celler produceras och delas som är gjorda av detta kemiska fett.
5. Eftersom oljan oxideras lätt, måste kroppen använda antioxidanter för att neutralisera denna process och förhindra inflammation, vilket leder till brist av antioxidanter.

Om man tycker att äkta smör är opraktiskt hårt att använda på brödet, så är Bregott  i fullfettsversion det bästa alternativet då Bregott inte tillverkas som margarin eftersom det inte behöver gå igenom någon härdningsprocess. Själv äter jag inte bröd så ofta men när jag gör det är avokado mitt första val. Smörbyttan köper vi på marknaden och den går åt i matlagning och bakning!

Föredrar du smör eller margarin?

2 Responses to “Smör vs. Margarin?

  • Jag är som du, uppväxt med lättmargarin. Så fort jag blev kostmedveten och påläst och läste detta om margarin så bytte man ju kvikt (från att ha typ hatat Bregott i min barndom hehe) men jag undrar OM och HUR isf du tror att margarinintaget har påverkat oss eftersom vi e uppvuxna med (på) det..? Hur stora ”skador” det lämnar av sig?
    SMör är ju bara sååå gott! (för gott!) 🙂

    • Hej Yasmine, tack för din kommentar!

      Det är omöjligt att säga vilken påverkan margarinet har haft på oss, det skapar definitivt inflammation i kroppen men när vi slutar äta det så ger vi omedelbart kroppen chansen att läka det. Som samhället och vår livsstil ser ut idag får vi i oss mycket som driver på inflammation, men ju fler positiva val vi gör och vanor vi har, desto mer hjälper vi kroppen att hantera det!

      Hoppas det svaret var till hjälp:)

      Mvh Kristin

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.