Superviktiga salt!

Salt förebygger infektioner och giftansamlingar i kroppen, då pratar jag inte om vanligt bordssalt, utan bergs- och havssalt från naturen. Himalaysiskt bergssalt bildades 250 miljoner år sedan och är proppfyllt med mineralämnen och hälsofördelar. Himalaysiskt bergssalt innehåller 84 mineral- och spårämnen som används av kroppen i en mängd funktioner. Himalaysiskt bergssalt finns att köpa på Bodystore.

Under tusentals år var salt känt som det “femte elementet”, efter vatten, luft, jord och eld på grund av sina fantastiska egenskaper. Tyvärr kom det moderna samhället med processerat bordssalt tillsatt överallt och förstörde saltets rykte och tyvärr så är det fortfarande många som undviker det. Förutom i matlagning så kan salt användas i bad som muskelavslappnande och blandar man vatten, salt och citron så får man en suverän naturlig elektrolytdryck för vätskebalans (sportdryck).

Bordssalt har som sagt väldigt lite likheter med naturligt oraffinerat salt. Det ena har förmågan att försämra hälsan medan den andra kan förbättra den.
– Naturligt salt innehåller 84% natriumklorid, 16 % naturligt förekommande spårmineraler som silicon, fosfor och vanadin.
– Processerat bordssalt innehåller 97% natriumklorid, 2,5% syntetiska kemikalier som fuktabsorberande och flytmedel (ferrocyanid och aluminium) och ibland tillsatt jod. (I bland annat Frankrike och Sydamerika tillsätts även flour). Framställningen av saltet förändrar den kemiska strukturen av saltet då det värms upp till höga temperaturer och även bleks.

När vi vaknar på morgonen ska vi naturligt vara utvilade och pigga men tyvärr är det inte fallet för många. Vaknar du med energi eller vänder du dig till kaffet för att komma igång?

TIPS: Ta en halv tesked med naturligt salt och ett stort glas vatten när du vaknar, detta hjälper kroppen att öka energinivån. På morgonen kämpar kroppen (bland annat binjurarna) med att försöka sänka kaliumnivån och höja saltnivån i kroppen, äter vi äkta salt underlättar vi jobbet för binjurarna och mer energi frigörs. Binjurarna är alltför ofta väldigt trötta av vår moderna livsstil och behöver all hjälp de kan få!

Ett tecken på att det är stor skillnad på bordssalt och naturligt salt är att saltvattenfiskar som placeras i saltvatten med salt från bordssalt överlever inte…

”The cure for anything is salt water- tears, sweat or the sea” – Isak Dinesen

salt
Läs mer om skillnader på salt och salt i tidigare inlägg.

För vidare läsning:
http://www.greenmedinfo.com/blog/real-salt-celtic-salt-and-himalayan-salt
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/03/05/end-war-on-salt.aspx
http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/himalayan-crystal-salt-benefits/
http://wellnessmama.com/13164/eat-more-salt/
http://foodmatters.tv/articles-1/shaking-up-the-salt-debate 

2 Responses to “Superviktiga salt!

  • Hej! Är havssalt med tillsatt jod ett bra alternativ på salt? Mvh Elin

    • Hej! Det bästa är att använda sig av naturligt salt (oraffinerat) och därmed har alla mineraler och spårämnen kvar och som är utan tillsatt jod. Det finns lite jod i naturligt havssalt, men rikaste jodkällor är alger, fisk och skaldjur.

      Mvh Kristin

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.