Traditionell Taiwanesisk Mat

Hot Pots är det stora traditionella sättet att äta på i Taiwan. Det innebär att man har en vätska som buljong, vatten, soya eller soppa och sedan lagar man all mat i den soppan. Soppan ligger alltså och puttrar över värme på bordet och man lagar själv sina råvaror. Vilka råvaror man väljer är upp till var och en, kött är alltid en del av måltiden, liksom ris eller nudlar och sedan olika grönsaker och sojaprodukter så klart. En väldigt god måltid som kan vara riktigt hälsosam med kvalitetsråvaror, men kan även göras på mindre hälsosamma sätt.

Dessa typer av matställen finns på varje gata och något som vi gillar då de kan varieras på många sätt och vegetabiliska oljor som annars används mycket blir lättare att undvika. Min favorit var hot pot gjord på kinesisk medicin soppa, en blandning av läkande örter!

En av de vanligaste ”snabbmatsrätterna” är en blandning av ris, kött, svamp och nötter som trycks ihop till en massa och kokas lite snabbt och lindas sedan in i bananlöv, mycket gott! Likaså är dumplings väldigt populärt, en blandning av främst kött och grönsaker som lindas in i en deg och sedan steks eller kokas.

När det gäller medvetenheten om vart deras mat kommer ifrån, hur den är tillverkad etc så är den minimal, de flesta har ingen aning om vad varken MSG (Natriumglutamat) eller GM mat är och eftersom de är uppvuxna med smakförstärkare som en del i vardagen är det inget konstigt för dem. Många av frukterna är enormt stora, alla äpplen och päron är 2-3 gånger så stora som naturliga äpplen, men de tänker inte på innebörden av det utan det är bara så det är. Vi har pratat med en amerikansk restaurangägare samt en sydafrikansk och deras insikter om livet och maten här och det är otroligt intressant och givande att höra många olika sidor.

Att acceptera saker och ting som de är utan en känsla av att man kan påverka dem, känns som ett vanligt tankesätt bland kineser och taiwaneser, vilket är naturligt då den kinesiska regeringen styr på det sättet. Likaså är det äldre och experter som vet bäst och man kan inte säga emot eller ifrågasätta, det är så kulturen är. Men när vi talar med yngre generationer börjar synsätten ändras och likaså kunskapen, i och med att världen är mer lättillgänglig med internet och liknande blir det allt svårare för Kinas regering att hålla full kontroll över folket. Det är verkligen underbart att resa och få lära oss så mycket om olika kulturer!!

IMG_0219-0.JPG

IMG_0220-0.JPG

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.