Vårt Tiny House byggs!

Nu börjar vårt Tiny House komma till liv ordentligt, då det håller på att byggas för fullt! Det har varit (och är fortfarande) en stor process att gå från en idé om ett mer minimalistiskt och hållbart sätt att leva närmre naturen, att designa ett litet hus efter familjens behov samt göra efterforskningar och val kring hälsovänliga och naturvänliga material – till att det nu blir verklighet! Det känns så himla roligt och spännande (samt lite nervöst) att det närmar sig flytt!

Vårt hus skiljer sig från mängden på lite olika sätt, vi kommer ju vara 2 vuxna, 2 barn och en hund..!=) Så det är lite större (3x8m) än standardmåttet för ett Tiny House (2,4mx7m), med två sovloft, vi har valt material baserat på hur hälsovänliga de är samt en byggfirma bygger det åt oss (många som väljer Tiny House livsstilen vill hålla kostnaderna så låga som möjligt och bygger därför själva). Detta gör ju självklart att kostnaden blir högre än vad ett standard Tiny House kostar. Det är vårt första egna hus så det känns fantastiskt att ha varit med hela vägen från idé till slutprodukt!

Ohälsosamma material som är vanliga i hem, som vi valt att undvika är bland annat: plaster, kemikalier i lim och fyllningar, VOC, ftalater, formaldehyd mm. Eftersom huset är litet och ska flyttas så vill man använda material av så lätt vikt som möjligt, vilket självklart innebär begränsningar. Vi har fått kompromissa lite på olika vis.

Vilka material har vi då valt att använda? Huset är byggt av en stålram och sedan har vi valt obehandlad tall som vägger och tak. Isolering är Earthwool glasfiber, återvänt glas utan formaldehyd. Vårt golv är Linoelum som är gjort på bland annat linfröolja. Köksskåp och bänk är av partikelskiva (spånskiva) som inte är optimalt, men den vi har valt avger lägst halt av kemikalier. Lim och färg är av naturliga material. Vi kommer att ha komposttoa, solpaneler för el och regnvatten, så vi kommer att vara självförsörjande.

Vart ska huset stå?
Vi har hyrt mark på Solskenskusten, ägaren av marken har sitt hus några hundra meter bort, vi har egen infart och kommer vara avskiljda av träd, så huset kommer ligga väl gömt=). Havet ligger ca 5km bort och vi har egen gångstig till en sjö som bara ligger några hundra meter bort. Vi hittade marken genom att vi lämnade ca 50st informationsblad i brevlådor i ett område vi gillar. Månadskostnaden för hyra av mark är ca 1700kr.

Om ni har frågor är det bara att fråga på!

/Kristin
2 Responses to “Vårt Tiny House byggs!

  • Men alltså gud så himla spännande att följa! Jag har aldrig hört talas om konceptet Tiny House, får man fråga vad ett hus beräknas landa på? Själv är jag så sugen på att göra en rejält lång resa till Australien.❤ Kram Louise, @organicbymommy

    • Hej Louise! Tack för din kommentar, ja det är fantastiskt spännande!! Då vårt hus är gjort helt efter våra önskemål med så kemikaliefria material som möjligt så är det bra mycket dyrare än snittet och landar på ca 140 000 ausd. Australien är ett underbart land, stort och med mycket att se, jag hoppas din dröm uppfylls och att ni då kommer och hälsar på oss i vårt Tiny House=). Kram

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.